Према писању сајта Sleep.com, прашина је један од најчешћих алергена у затвореном простору, а симптоми које изазива могу утицати и на квалитет сна. Иако је важно смањити прашину у целом дому, једној одређеној просторији је потребна додатна пажња како бисте се ви и ваша породица осећали здраво и одморно.

Ако ово нисте приметили у свом дому и још увек се питате у којој соби има највише прашине, врло је вероватно да је то ваша спаваћа соба, пише Better Homes & Gardens, позивајући се на студију ОТБ истраживачког института при Технолошком факултету Универзитета Делфт у Холандији, у којој се наводи да је кревет вероватно главни извор алергена из кућне прашине у дому.

У студији се наводи да ваздух испод постељине може достићи и до 50 пута већу концентрацију загађујућих материја у односу на остатак ваздуха у затвореним просторима.

Фото: Shutterstock

 

Питате се зашто је спаваћа соба тако прашњава? Ово узоркује неколико фактора: први су длаке и мртве ћелије коже кућних љубимаца, ако спавају и проводе време у вашем кревету, други су влакна са тапацираног намештаја, а трећи су коса и мртве ћелије коже из самих домаћинстава.

С обзиром на то да укућани проводе отприлике једну трећину свог живота у спаваћој соби, где се пресвлаче, чешљају, мењају постељину ... логично је да се у тој просторији накупља толико прашине. Поред тога, спаваће собе често имају лошу циркулацију ваздуха и висок ниво влажности, што такође доприноси количини прашине.

Фото: Профимедиа

 

Може се смањити количина прашине, али само ако сте вољни да додате неколико корака својој рутини. За почетак, потребно је редовно чишћење спаваће собе, прање постељине најмање једном недељно, усисавање два пута недељно, усисавање душека најмање два пута годишње, прање завеса такође два пута годишње и коришћење суве крпе од микровлакана, а можете и влажном крпом да обришете прашину са лампи и светала.

Да би се спречило скупљање прашине у спаваћој соби, најбоље је поставити нека правила за просторију: кућни љубимци не смеју да улазе, ципеле морају да се скину, проветравају и врата буду отворена...

Фото: Shutterstock

 

Да би се квалитет ваздуха додатно побољшао, размислите о куповини пречистача ваздуха. На крају, проверите ниво влажности у просторији јер висока влажност може проузроковати да се честице прашине лакше залепе за површине.

Идеалан ниво влажности за спречавање прашине је испод 50 процената. Влажност у ваздуху може се смањити помоћу одвлаживача.

БОНУС ВИДЕО: