Prema pisanju sajta Sleep.com, prašina je jedan od najčešćih alergena u zatvorenom prostoru, a simptomi koje izaziva mogu uticati i na kvalitet sna. Iako je važno smanjiti prašinu u celom domu, jednoj određenoj prostoriji je potrebna dodatna pažnja kako biste se vi i vaša porodica osećali zdravo i odmorno.

Ako ovo niste primetili u svom domu i još uvek se pitate u kojoj sobi ima najviše prašine, vrlo je verovatno da je to vaša spavaća soba, piše Better Homes & Gardens, pozivajući se na studiju OTB istraživačkog instituta pri Tehnološkom fakultetu Univerziteta Delft u Holandiji, u kojoj se navodi da je krevet verovatno glavni izvor alergena iz kućne prašine u domu.

U studiji se navodi da vazduh ispod posteljine može dostići i do 50 puta veću koncentraciju zagađujućih materija u odnosu na ostatak vazduha u zatvorenim prostorima.

Foto: Shutterstock

 

Pitate se zašto je spavaća soba tako prašnjava? Ovo uzorkuje nekoliko faktora: prvi su dlake i mrtve ćelije kože kućnih ljubimaca, ako spavaju i provode vreme u vašem krevetu, drugi su vlakna sa tapaciranog nameštaja, a treći su kosa i mrtve ćelije kože iz samih domaćinstava.

S obzirom na to da ukućani provode otprilike jednu trećinu svog života u spavaćoj sobi, gde se presvlače, češljaju, menjaju posteljinu ... logično je da se u toj prostoriji nakuplja toliko prašine. Pored toga, spavaće sobe često imaju lošu cirkulaciju vazduha i visok nivo vlažnosti, što takođe doprinosi količini prašine.

Foto: Profimedia

 

Može se smanjiti količina prašine, ali samo ako ste voljni da dodate nekoliko koraka svojoj rutini. Za početak, potrebno je redovno čišćenje spavaće sobe, pranje posteljine najmanje jednom nedeljno, usisavanje dva puta nedeljno, usisavanje dušeka najmanje dva puta godišnje, pranje zavesa takođe dva puta godišnje i korišćenje suve krpe od mikrovlakana, a možete i vlažnom krpom da obrišete prašinu sa lampi i svetala.

Da bi se sprečilo skupljanje prašine u spavaćoj sobi, najbolje je postaviti neka pravila za prostoriju: kućni ljubimci ne smeju da ulaze, cipele moraju da se skinu, provetravaju i vrata budu otvorena...

Foto: Shutterstock

 

Da bi se kvalitet vazduha dodatno poboljšao, razmislite o kupovini prečistača vazduha. Na kraju, proverite nivo vlažnosti u prostoriji jer visoka vlažnost može prouzrokovati da se čestice prašine lakše zalepe za površine.

Idealan nivo vlažnosti za sprečavanje prašine je ispod 50 procenata. Vlažnost u vazduhu može se smanjiti pomoću odvlaživača.

BONUS VIDEO: