Пуне су витамина и минерала важних за организам, као и влакана која помажу у одржавању здравих црева и спречавају проблеме са варењем. Ако планирате да повећате унос биљне хране из здравствених разлога, има смисла размишљати о свежим производима.

Међутим, један стручњак је открио да конзервисане и замрзнуте верзије могу бити још хранљивије од свежих. Чувени енглески хирург, др Каран Рај је на свом ТикТок-у открио четири врсте воћа и поврћа које имају исто толико или више хранљивих материја када су замрзнуте или конзервисане него када су свеже.

Конзервирани парадајз

- Ако једете парадајз из конзерве, они заправо имају више антиоксиданса ликопена, као и више калцијума и гвожђа од свежег. То не значи да је свеж гори од конзервираног, само има другачији нутритивни профил - објаснио је др Рај.

Фото: Профимедиа

 

Он је додао да свеж парадајз има "значајно" већи ниво витамина А од парадајза из конзерве. - Ако кувате парадајз, било конзервиран или свеж, још више повећавате биорасположивост антиоксиданса ликопена. То је зато што процес кувања омекшава зидове биљних ћелија, што олакшава апсорпцију хранљивих материја - објаснио је стручњак.

Смрзнуте боровнице

Смрзнуте боровнице могу да садрже више витамина и полифенола (елемената у траговима биљака) од свеже.

- Смрзнуто воће и поврће може имати још више хранљивих материја од свежег. На пример, смрзнуте боровнице задржавају више витамина Ц и полифенола од свеже боровнице јер процес замрзавања успорава губитак хранљивих материја - рекао је др Рај.

Фото: Профимедиа

 

- Већина смрзнутог воћа, као што је бобичасто воће, често је замрзнута у року од 24 сата од брања и често је нутритивно свежија од свежих производа који данима стоје у супермаркету - истакао је он.

Замрзнути грашак

Др Рај је рекао да смрзнути грашак има већи ниво одређених врста витамина Б и витамина Е од свеже верзије.

Замрзнути спанаћ

Др Рај је открио да спанаћ често има већи ниво одређених врста витамина Е од свежег спанаћа.

- Још боље, можда ћете моћи ефикасније да користите гвожђе из замрзнутог спанаћа него из свежег. Већину гвожђа у свежем спанаћу је тешко апсорбовати, али замрзнути спанаћ се често бланшира и исече на коцкице пре замрзавања, што значи да може да садржи мање антинутријената попут оксалата и тако вам помаже да апсорбујете више гвожђа - рекао је стручњак, преноси Екпресс. 

БОНУС ВИДЕО: