Васкршњи пост је најдужи пост који православни верници практикују. То не значи да се морате строго свих намирница одрећи. Многима је тешко да се одрекну слаткиша, а уколико пробате овај рецепт за посну штрудлу са орасима, нећете погрешити. Правићете је и у мрсним данима: 

Потребне намирнице за тесто:

  • 350 г брашна тип 500
  • 150 г оштрог брашна
  • 1/2 кашичице соли 
  • 2 кашике ванилин шећера
  • рендана лимунова корица
  • 4 кашике уља
  • 3 дл млаке воде
  • 15 г свежег квасца

За фил

  • 450 г млевених ораха
  • 15 кашика пекмеза од кајсије
  • 1 кашика ванилин шећера

Фото: Профимедиа

 

 

Припрема:

Прво што је потрено јесте да загрејете рерну на 200 степени. Затим у једној чинији сједините квасац, воду, брашно и мало шећера. Оставите да надође. Суве састојке сједините у другој чинији. Направите удубљење па им додајте течне састојке и надошли квасац. Од смесе умесите глатко тесто па га оставите да надође. Надошло тесто поделите на 3 једнака дела, па направите мање кугле од брашна и оставите тако 15 минута. Фил припремате тако што ћете помешати млевене орахе, пекмез и ванилин шећер. Припремљени фил поделите на 3 дела. На побрашњеној површини разваљајте сваку јуфку у правоугаоник. Премажите припремљеним филом и увијте у облик штрудле. Понављајте поступак за све три јуфке.Потом уљем премажите штрудле. У плех обложен папиром за печење поређајте штрудле. Пеците око 25 минута, у рерни загрејаној на 200 степени. Оставите да се прохладе па их поспите шећером у праху. После тога, штрудла је спремна за јело!

(Трпеза)

БОНУС ВИДЕО: