Pune su vitamina i minerala važnih za organizam, kao i vlakana koja pomažu u održavanju zdravih creva i sprečavaju probleme sa varenjem. Ako planirate da povećate unos biljne hrane iz zdravstvenih razloga, ima smisla razmišljati o svežim proizvodima.

Međutim, jedan stručnjak je otkrio da konzervisane i zamrznute verzije mogu biti još hranljivije od svežih. Čuveni engleski hirurg, dr Karan Raj je na svom TikTok-u otkrio četiri vrste voća i povrća koje imaju isto toliko ili više hranljivih materija kada su zamrznute ili konzervisane nego kada su sveže.

Konzervirani paradajz

- Ako jedete paradajz iz konzerve, oni zapravo imaju više antioksidansa likopena, kao i više kalcijuma i gvožđa od svežeg. To ne znači da je svež gori od konzerviranog, samo ima drugačiji nutritivni profil - objasnio je dr Raj.

Foto: Profimedia

 

On je dodao da svež paradajz ima "značajno" veći nivo vitamina A od paradajza iz konzerve. - Ako kuvate paradajz, bilo konzerviran ili svež, još više povećavate bioraspoloživost antioksidansa likopena. To je zato što proces kuvanja omekšava zidove biljnih ćelija, što olakšava apsorpciju hranljivih materija - objasnio je stručnjak.

Smrznute borovnice

Smrznute borovnice mogu da sadrže više vitamina i polifenola (elemenata u tragovima biljaka) od sveže.

- Smrznuto voće i povrće može imati još više hranljivih materija od svežeg. Na primer, smrznute borovnice zadržavaju više vitamina C i polifenola od sveže borovnice jer proces zamrzavanja usporava gubitak hranljivih materija - rekao je dr Raj.

Foto: Profimedia

 

- Većina smrznutog voća, kao što je bobičasto voće, često je zamrznuta u roku od 24 sata od branja i često je nutritivno svežija od svežih proizvoda koji danima stoje u supermarketu - istakao je on.

Zamrznuti grašak

Dr Raj je rekao da smrznuti grašak ima veći nivo određenih vrsta vitamina B i vitamina E od sveže verzije.

Zamrznuti spanać

Dr Raj je otkrio da spanać često ima veći nivo određenih vrsta vitamina E od svežeg spanaća.

- Još bolje, možda ćete moći efikasnije da koristite gvožđe iz zamrznutog spanaća nego iz svežeg. Većinu gvožđa u svežem spanaću je teško apsorbovati, ali zamrznuti spanać se često blanšira i iseče na kockice pre zamrzavanja, što znači da može da sadrži manje antinutrijenata poput oksalata i tako vam pomaže da apsorbujete više gvožđa - rekao je stručnjak, prenosi Ekpress. 

BONUS VIDEO: