Деца која су нажалост оболела од ретких болести и добила статус инвалида, имају посебан сензиблитет, осећај за кретивност и емпатију. 

Наши гости су били Наташа Велинов, део организације "Ханина нада" која помаже деци оболелој од аутизма, Дауновог синдрома, церебалне парализе и Никола Јовановић, асистент волонтер. Они су истакли да када је реч о прихватању оболеле деце боља, раније су се родитељи сусретали са предрасудама, одбијањем друштва и слично. Говорили смо о томе на које начине све можемо помоћи особама које воде ову борбу, а које су део школства и других државних институција.

Фото: Профимедиа/Вечерње новости

 

Једно је сигурно, потребо им је прићи са љубављу и разумевањем. Нажалост, истакли су да има јако мало асистената који добијају минималне доприносе. Свега два асистента на тридесеторо деце у боравку. Наташа истиче да је аутизам данас постао попут епидемије, може се уврстити у првих пет обољења поред спиналне мишићне атрофије, Дауновог синдрома. Због тога ће родитељима чија деца болују од аутизма бити теже да нађу персоналног асистента, јер ниједно дете није по карактеру исто.

Организатори удружења "Ханина нада", су људи који се баве хуманитарним радом и волонтери који не добијају новац за помоћ деци са инвалидитетом. Неки од њих чак имају децу која имају неку од поменутих дијагноза. У оквиру организације, одржавају се бројни кампови и радионице у природи посвећени деци и родитељима из удружења. 

Фото: Профимедиа/Вечерње новости

 

Када је реч о постављању дијагнозе, све зависи од фазе откривања и природе болести. Неке болести се могу открити још током форимарања детета током трудноће,  а неке у каснијем периоду живота. Због тога су битни редовни одласци код педијатра. Наташи су лекари пре двадесет година на порођају саопштили да њена ћерка болује од Дауновог синдрома, упркос претрагама. 

Никола Јовановић, волонтер овог удружења и асистент, истакао је да је вежбање и рекреација пожељно за децу која су оболела. Само је потребно направити избор, вежбе се морају прилагодити њиховим потребама.

У видеу испод текста, можете погледати цео интервју са нашим гостима: