Deca koja su nažalost obolela od retkih bolesti i dobila status invalida, imaju poseban senziblitet, osećaj za kretivnost i empatiju. 

Naši gosti su bili Nataša Velinov, deo organizacije "Hanina nada" koja pomaže deci oboleloj od autizma, Daunovog sindroma, cerebalne paralize i Nikola Jovanović, asistent volonter. Oni su istakli da kada je reč o prihvatanju obolele dece bolja, ranije su se roditelji susretali sa predrasudama, odbijanjem društva i slično. Govorili smo o tome na koje načine sve možemo pomoći osobama koje vode ovu borbu, a koje su deo školstva i drugih državnih institucija.

Foto: Profimedia/Večernje novosti

 

Jedno je sigurno, potrebo im je prići sa ljubavlju i razumevanjem. Nažalost, istakli su da ima jako malo asistenata koji dobijaju minimalne doprinose. Svega dva asistenta na tridesetoro dece u boravku. Nataša ističe da je autizam danas postao poput epidemije, može se uvrstiti u prvih pet oboljenja pored spinalne mišićne atrofije, Daunovog sindroma. Zbog toga će roditeljima čija deca boluju od autizma biti teže da nađu personalnog asistenta, jer nijedno dete nije po karakteru isto.

Organizatori udruženja "Hanina nada", su ljudi koji se bave humanitarnim radom i volonteri koji ne dobijaju novac za pomoć deci sa invaliditetom. Neki od njih čak imaju decu koja imaju neku od pomenutih dijagnoza. U okviru organizacije, održavaju se brojni kampovi i radionice u prirodi posvećeni deci i roditeljima iz udruženja. 

Foto: Profimedia/Večernje novosti

 

Kada je reč o postavljanju dijagnoze, sve zavisi od faze otkrivanja i prirode bolesti. Neke bolesti se mogu otkriti još tokom forimaranja deteta tokom trudnoće,  a neke u kasnijem periodu života. Zbog toga su bitni redovni odlasci kod pedijatra. Nataši su lekari pre dvadeset godina na porođaju saopštili da njena ćerka boluje od Daunovog sindroma, uprkos pretragama. 

Nikola Jovanović, volonter ovog udruženja i asistent, istakao je da je vežbanje i rekreacija poželjno za decu koja su obolela. Samo je potrebno napraviti izbor, vežbe se moraju prilagoditi njihovim potrebama.

U videu ispod teksta, možete pogledati ceo intervju sa našim gostima: