У разговору за Дневни аваз је проговорио о животу у Босни и Херцеговини где живи шест година те утврдио да ништавише материјално нема.

- Ја не познајем, нити сам чуо, нити читао о човеку којем је више новца прошло кроз руке, а да је сиромашнији. Ја данас немам ништа! Ја имам име и презиме, имам себе, имовине немам, нула, рачун ни у једној банци не могу отворити, ни у Европи, ни у БиХ. То је моја ситуација - каже Здравко Мамић.

Мамић се од хрватског правосуђа склонио у Херцеговину, највише је у Мостару и Међугорју.

- Ово је једна од ретких оаза у свету где човек може бити човек до краја - рекао је Мамић, а потом је бивши челник Динама који је клубу дужан чак 21 милион евра прокоментарисао и статус кандидата за чланство у ЕУ коју је БиХ добила.

- Европа златом треба да плати да БиХ уђе у ЕУ, да им БиХ буде терапија за мозак и душу, јер стварно како људи живе у Европи, како живе у тим развијенијим срединама, јако мало осећају живот. Овде се стварно спорије живи, ​​мање су гужве, а да не говорим о љубазности људи, храни, где има природе, где се још може добити вода из славине, то једноставно не постоји у Европи.

Подсетимо, крајем прошле године, у децембру месецу, Динамо је поставио одштетни захтев према Здравку Мамићу и осталим оптуженима у афери "Динамо II".

Динамо је изненада и неочекивано поднео имовинско-правни захтев на Жупанијском суду у Осијеку против Здравка Мамића и још петорице оптужених да су незаконито из загребачког клуба извукли 19,1 милион евра.

Шест година након што је Извршни одбор Динама под управом Мирка Баришића донео одлуку како Динамо није оштећен радњама Здравка Мамића, клуб се сада одлучио да се ипак активно укључи у овај процес и тражи одштету тешку преко 21 милион евра. 

Подсетимо, председник клуба Мирко Баришић је пре месец дана сведочио у овом процесу на осјечком суду, а тада је Мамићев адвокат Филип Главаш прочитао делове записника са седнице ИО клуба 13. 2. 2018. године, на којој је Баришић обавестио чланове ИО о међусобном односу између Динама и Мамића, а везано уз казнени поступак против Мамића и оптужницу да је својим радњама оштетио Динамо, истакнувши при томе кроз низ примера како је Здравко Мамић својим новцем подмиривао обавезе које је Динамо имао према играчима и тренерима.

- Без Мамићеве жртве није било могуће спасити Динамо. То није била крађа, него борба за опстанак клуба, а ја сам сведок тога. Мамића оптужују да је за себе узимао новац од Динама, а заправо је супротно. Он је давао свој новац Динаму - рекао је Баришић пре пет година, што су тада потврдили и други чланови ИО-а.

Тако је Мирослав Рожић рекао да је Мамић "пуно више новца дао Динаму, него што му је враћено, а у овом случају је реч о политички монтираном процесу. Не само да Динамо није оштећен, него је егзистенцијално спасен тим рачуном.''

Закључак те седнице био је како Здравко Мамић није оштетио ГНК Динамо, већ је омогућио ликвидност пословања трошећи новац с Динамовог рачуна у Клагенфурту искључиво за измирење уговорних обавеза клуба. Динамо нема никаквих финансијских потраживања према Здравку Мамићу.‘‘

Шест година касније Динамо ипак сматра да је оштећен Мамићевим радњама.

(Дневни аваз)

БОНУС ВИДЕО: