U razgovoru za Dnevni avaz je progovorio o životu u Bosni i Hercegovini gde živi šest godina te utvrdio da ništaviše materijalno nema.

- Ja ne poznajem, niti sam čuo, niti čitao o čoveku kojem je više novca prošlo kroz ruke, a da je siromašniji. Ja danas nemam ništa! Ja imam ime i prezime, imam sebe, imovine nemam, nula, račun ni u jednoj banci ne mogu otvoriti, ni u Evropi, ni u BiH. To je moja situacija - kaže Zdravko Mamić.

Mamić se od hrvatskog pravosuđa sklonio u Hercegovinu, najviše je u Mostaru i Međugorju.

- Ovo je jedna od retkih oaza u svetu gde čovek može biti čovek do kraja - rekao je Mamić, a potom je bivši čelnik Dinama koji je klubu dužan čak 21 milion evra prokomentarisao i status kandidata za članstvo u EU koju je BiH dobila.

- Evropa zlatom treba da plati da BiH uđe u EU, da im BiH bude terapija za mozak i dušu, jer stvarno kako ljudi žive u Evropi, kako žive u tim razvijenijim sredinama, jako malo osećaju život. Ovde se stvarno sporije živi, ​​manje su gužve, a da ne govorim o ljubaznosti ljudi, hrani, gde ima prirode, gde se još može dobiti voda iz slavine, to jednostavno ne postoji u Evropi.

Podsetimo, krajem prošle godine, u decembru mesecu, Dinamo je postavio odštetni zahtev prema Zdravku Mamiću i ostalim optuženima u aferi "Dinamo II".

Dinamo je iznenada i neočekivano podneo imovinsko-pravni zahtev na Županijskom sudu u Osijeku protiv Zdravka Mamića i još petorice optuženih da su nezakonito iz zagrebačkog kluba izvukli 19,1 milion evra.

Šest godina nakon što je Izvršni odbor Dinama pod upravom Mirka Barišića doneo odluku kako Dinamo nije oštećen radnjama Zdravka Mamića, klub se sada odlučio da se ipak aktivno uključi u ovaj proces i traži odštetu tešku preko 21 milion evra. 

Podsetimo, predsednik kluba Mirko Barišić je pre mesec dana svedočio u ovom procesu na osječkom sudu, a tada je Mamićev advokat Filip Glavaš pročitao delove zapisnika sa sednice IO kluba 13. 2. 2018. godine, na kojoj je Barišić obavestio članove IO o međusobnom odnosu između Dinama i Mamića, a vezano uz kazneni postupak protiv Mamića i optužnicu da je svojim radnjama oštetio Dinamo, istaknuvši pri tome kroz niz primera kako je Zdravko Mamić svojim novcem podmirivao obaveze koje je Dinamo imao prema igračima i trenerima.

- Bez Mamićeve žrtve nije bilo moguće spasiti Dinamo. To nije bila krađa, nego borba za opstanak kluba, a ja sam svedok toga. Mamića optužuju da je za sebe uzimao novac od Dinama, a zapravo je suprotno. On je davao svoj novac Dinamu - rekao je Barišić pre pet godina, što su tada potvrdili i drugi članovi IO-a.

Tako je Miroslav Rožić rekao da je Mamić "puno više novca dao Dinamu, nego što mu je vraćeno, a u ovom slučaju je reč o politički montiranom procesu. Ne samo da Dinamo nije oštećen, nego je egzistencijalno spasen tim računom.''

Zaključak te sednice bio je kako Zdravko Mamić nije oštetio GNK Dinamo, već je omogućio likvidnost poslovanja trošeći novac s Dinamovog računa u Klagenfurtu isključivo za izmirenje ugovornih obaveza kluba. Dinamo nema nikakvih finansijskih potraživanja prema Zdravku Mamiću.‘‘

Šest godina kasnije Dinamo ipak smatra da je oštećen Mamićevim radnjama.

(Dnevni avaz)

BONUS VIDEO: