Укупна дужина моста износила је 474м (7.7+75,0+261,0+75,0+9,0+47,0 - почев од новобеоградске стране). Главна мостовска конструкција, распона 75+261+75м изведена је као висећи мост по угледу на висећи мост преко реке Рајне у Келну.

Бранков мост је по обиму саобраћаја други мост по важности у Београду (после Газеле). Отворен је 1956. године и дугачак је 261 метар.

Како је добио име?

За овај мост који је синоним Београда везују се многе приче, али и заблуде. Можда најпознатија је та да је име добио по Бранку Ћопићу који је скочио са њега.

Омиљени дечји писац извршио је самоубиство 26. марта 1984. године. Ћопић је након великог притиска комунистичке партије одлучио да излаз потражи у сигурној смрти, а својој супрузи оставио је сакривено опроштајно писмо.

Забрињавајући подаци

Мост је и познат по великом броју самоубистава која се изврше или покушају са њега. По неким статитстикама сваке године око 40 људи реши да изврши самоубиство скоком са Бранковог моста.

Историја имена

Београђани су овај мост понекад звали Савски мост или мост у Бранковој улици јер се преко њега улази у улицу названу по песнику Бранку Радичевићу.

Садашњи назив је добио по Бранковој улици, чији наставак представља.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: