Пилоти авиона Ербас А330-200, на линији Мелбурн - Перт, тражили су у понедељак увече дозволу за приоритетно слетање, што су успешно извели уз помоћ преосталог мотора, преноси Ројтерс.

Пилот је упутио ПАН позив, што значи да је потребна могућа помоћ, и угасио један од мотора авиона.

Један путник је рекао да је чуо гласну буку која је личила на пуцање гуме.

Авион је безбедно слетео без инцидената у 21:37, а портпарол Квантаса је рекао да су сви протоколи испоштовани.

- Пилоти су пратили процедуре за ову врсту инцидента и ручно су угасили мотор и затражили приоритетно слетање - рекао је портпарол, пише аустралијски АБЦ.

Фото: Профимедиа

 

Кварови мотора су ретки, али су авиони са два мотора направљени тако да могу да лете само са једним, за шта су пилоти обучени. Авион је након слетања долетео до своје капије и путници су се нормално искрцали.

Инжењери Квантаса испитују узрок квара, а из авиокомпаније су захвалили путницима на сарадњи и разумевању, преноси Танјуг.

Путници компаније Кантас који су летели из Мелбурна за Перт претрпели су страх јер су пилоти били приморани да ручно угасе један од мотора авиона.

Труматична искуства путника

Један од путника на лету, Дарел Викс, рекао је да се чуо "веома, веома гласан прасак" и дрхтавица са леве стране авиона.

- Одједном, кабинско особље је јурило около и отварало завесе и припремало се за слетање, а да се капетан није појавио у етру - рекао је он за АБЦ Радио Сиднеј.

- Капетан је тада рекао путницима да су "изгубили мотор". Веома је узнемирујуће чути велики прасак и знати да летите само на једном мотору - рекао је Викс.

Захвалили се путницима

Председник Аустралијске и међународне асоцијације пилота Тони Лукас рекао је да су овакви догађаји мало вероватни.

- Овај инцидент показује да је имати два добро одморна и добро обучена пилота у пилотској кабини најбоља безбедносна карактеристика доступна авијацији“, рекао је он.

- Овакви инциденти су изузетно ретки. Безбедност наших путника, посаде и терета је увек приоритет за сваког пилота и ми се ригорозно обучавамо за ове мало вероватне сценарије.

Захвалили су се путницима на сарадњи и рекли да разумеју да је ово било узнемирујуће.

БОНУС ВИДЕО: