Шемсидин Фарадуни означен је као прави вођа терориста током истраге масакра у концертној сали у Москви. Он је наводно једини имао контакт са "проповедником" који је за новац наредио терористички напад. На почетку се веровало да је вођа групе Далерјон Мирзоев који се на језивом снимку напада види како показује осталим терористима шта да раде.

Истражитељи су дошло до нових података током саслушања. Фарадуни је у Москву стигао 4. марта из Турске. Фотографије из Истанбула објављивао је на свом профилу на друштвеној мрежи Инстаграм. Фарадуни је 23. фебруара објавио чак осам објава. За неке се верује да су настале у Фатих џамији.

Чланови групе се иначе нису познавали одраније. Фарадуни је током испитивања изјавио да им је за напад обећана награда од 500.000 рубаља коју је требало да поделе на четири дела. Терористи су добили аванс од 250.000 рубаља који је у неколико транскација уплаћен на његов рачун.

 

 

Фарадуни је према наводима Известије био у Крокусу 7. марта и том приликом га је снимио локални фотограф. Тог дана је у дворани био концерт италијанског тенора Алесандра Сафине и терориста је очигледно проучавао распоред у згради и локацију безбедносних пунктова.

Известија додаје да су Фарадуни и најмлађи члан групе Мухамедсобир Фајзов, који има 19 година, посетили дворану најмање пет пута пре терористичког напада.

Испоставило се и да су њих двојица од фебруара живели заједно у хостелу у Москви док их је трећи члан групе Далерјон Мирзоев посећивао. За сада нема информација како им се придружио четврти терориста Рачабализод Муродали.

Фарадуни је иначе у недељу на суду признао кривицу.

 

 

На руском је објаснио да је рођен 1998. године у Таџикистану и да има осмомесечно дете. Такође је рекао да је био запослен у фабрици паркета у Подолску и регистрован у Красногорску.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".