Piloti aviona Erbas A330-200, na liniji Melburn - Pert, tražili su u ponedeljak uveče dozvolu za prioritetno sletanje, što su uspešno izveli uz pomoć preostalog motora, prenosi Rojters.

Pilot je uputio PAN poziv, što znači da je potrebna moguća pomoć, i ugasio jedan od motora aviona.

Jedan putnik je rekao da je čuo glasnu buku koja je ličila na pucanje gume.

Avion je bezbedno sleteo bez incidenata u 21:37, a portparol Kvantasa je rekao da su svi protokoli ispoštovani.

- Piloti su pratili procedure za ovu vrstu incidenta i ručno su ugasili motor i zatražili prioritetno sletanje - rekao je portparol, piše australijski ABC.

Foto: Profimedia

 

Kvarovi motora su retki, ali su avioni sa dva motora napravljeni tako da mogu da lete samo sa jednim, za šta su piloti obučeni. Avion je nakon sletanja doleteo do svoje kapije i putnici su se normalno iskrcali.

Inženjeri Kvantasa ispituju uzrok kvara, a iz aviokompanije su zahvalili putnicima na saradnji i razumevanju, prenosi Tanjug.

Putnici kompanije Kantas koji su leteli iz Melburna za Pert pretrpeli su strah jer su piloti bili primorani da ručno ugase jedan od motora aviona.

Trumatična iskustva putnika

Jedan od putnika na letu, Darel Viks, rekao je da se čuo "veoma, veoma glasan prasak" i drhtavica sa leve strane aviona.

- Odjednom, kabinsko osoblje je jurilo okolo i otvaralo zavese i pripremalo se za sletanje, a da se kapetan nije pojavio u etru - rekao je on za ABC Radio Sidnej.

- Kapetan je tada rekao putnicima da su "izgubili motor". Veoma je uznemirujuće čuti veliki prasak i znati da letite samo na jednom motoru - rekao je Viks.

Zahvalili se putnicima

Predsednik Australijske i međunarodne asocijacije pilota Toni Lukas rekao je da su ovakvi događaji malo verovatni.

- Ovaj incident pokazuje da je imati dva dobro odmorna i dobro obučena pilota u pilotskoj kabini najbolja bezbednosna karakteristika dostupna avijaciji“, rekao je on.

- Ovakvi incidenti su izuzetno retki. Bezbednost naših putnika, posade i tereta je uvek prioritet za svakog pilota i mi se rigorozno obučavamo za ove malo verovatne scenarije.

Zahvalili su se putnicima na saradnji i rekli da razumeju da je ovo bilo uznemirujuće.

BONUS VIDEO: