Урош Блажић (22) из Дубоне код Младеновца који се терети да је 4. маја прошле починио незапамћен маскар у селима Дубона и Мало Орашје код Смедерева где је побио деветоро, а њих 12 тешко ранио, у својој срамној одбрани два дана након злочина у тужилаштву детаљно је описао "како није оверавао жртве и да није чуо њихове јауке док их је убијао."

Више јавно тужилаштво у Смедереву подигло је оптужницу против Уроша Блажића за масовни злочин, коју је потврдио Апелациони суд у Београду. Блажић је детаљно у тужилаштву описао који је разлог његовог крвавог пира, а потом се осврнуо на крвопролиће које је започео тог 4. маја 2023. у 22.20 сати.

- Дошао сам код споменика, хтео сам да попричам са њима, али ми је један момак онако пијан нешто почео да добацује. Нисам могао да га чујем од гласне музике, али било је нешто ружно. Тада сам отишао до возила, узео аутоматску пушку и мислим да је већ била подешена на рафалну паљбу. Тако се задесило и пуцао сам у смеру тих лица. Све ми је то сада кроз неку маглу, зацрнело ми се и знам да сам испалио два оквира из аутоматске пушке у њиховом правцу. Оквири су били излепљени селотејп траком један за другог - рекао је Блажић и додао:

Фото: МУП

 

 

- Кундак нисам расклапао, пуцао сам са бока - полукука. Нисам видео да погађам било кога од њих. Велика је вероватноћа да сам претходно тим лицима рекао да легну. Знам да сам у пуцању ишао све до самог споменика. Никога нисам "оверавао" тако што би пуцао у њега, док се то лице налазило у лежећем положају. Неколико хитаца испалио сам у ваздух да би испразнио оквир.

Како је потом убица у својој одбрани рекао није видео лица у која је зверски пуцао.

- Колико сам видео сва лица су остала да леже на земљи, а можда је неко и побегао да ја нисам видео. Знао сам да има живих, али нисам чуо њихове јауке нити да запомажу - рекао је у језивој одбрани Блажић.

Он је затим осврнуо и на његову другу и трећу локацију где је пуцао на жртве.

- После овога ја сам сео у "мерцедес" и наставио да се крећем ка Дубони, али сам видео неке људе како поправљају капију. Сећам се да сам узео пиштољ, не знам да ли сам га репетирао или је већ био метак у цеви. Пришао сам на три, четри метра, прешао сам пут и без речи испалио цео шанжер ка њима. Нисам видео да ли сам погодио неког од тих људи - рекао је окривљени у надлежном тужилаштву и додао:

Фото: МУП

 

 

- Био сам под дејством адреналина и наставио сам такав до школе, зауставио сам ауто насред улице у мојој траци. Ставио сам нови оквир у аутоматској пушки и кренуо да пуцам у правцу групице људи која је била ту, седели су на две клупице, колико могу да се сетим. Сигуран сам да је била појединачна паљба, а не рафална паљба.

Окривљени је навео "да није видео никога од жртава, јер се није загледао у њих."

- Нико од њих није бежао, сећам се да сам им неколико пута рекао да легну. Нико ме није послушао - рекао је Блажић, а потом бесрамно додао:

- "Мерцедесом" сам бежао од полицијских службеника, да не би дошао у конфликт са њима. Нисам хтео да ме ликвидирају јер сам наоружан, а такође, нисам хтео да мисле да ћу починити још неко дело. У том тренутку сам хтео да останем жив.

Блажић је додао и да је након масакра искључио мобилни телефон и бацио га у траву како полиција не би успела да га лоцира преко њега. Ускоро се очекује да ће почети суђење у Вишем суду у Смедереву.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: