Иако вам већина клица неће наштетити јер су са вашег тела, треба размислити о чињеници да се оне врло брзо размножавају, посебно на влажној подлози.

Дакле, колико често треба мењати пешкире?

- То зависи од тога за шта их користите. Ако је реч о пешкирима за тело, не више од три пута - рекао је за Теч Инсајдер патолог и микробиолог Филип Тиерно из њујоршке медицине школе, преноси Хина.

Фото: Схуттерстоцк

 

Ипак, додаје да би мале пешкире за брисање руку требало да перемо чешће.

- Мале пешкири се лакше запрљају јер их користимо неколико пута дневно, па их треба мењати сваки дан. Ако се из пешкира шири неугодан мирис, то је знак да су се на њему размножили микроби и да га ваља опрати - каже Тиерно.

Фото: Профимедиа

 

Пешкире за лице треба мењати често као пешкир за тело, а то значи користити највише три пута пре поновног прања, јер могу да садрже трагове шминке, лосиона или уља, а њиме прелазите по очима и уснама.

Поред тога, када су пешкири престари, више нису тако ефикасни, сматра њујоршки дерматолог др. Хауард Собел који саветује да такве пешкире треба чешће мењати.

- Неће вас добро осушити и могу сакупљати клице и бактерије. Зато би требало да их мењате сваке друге године – каже Собел.

Који су пешкири заправо идеални за употребу и за тело и за лице? Собел показује да са квалитетним памуком не можете погрешити, пише Apartment therapy.

БОНУС ВИДЕО:

(Ало)