Он је био веома добар пријатељ чувеног америчког глумца Кирка Дагласа, са којим је играо у филмовима попу "Улице Сан Франциска", а његову комеморацију водио је управо Мајкл Даглас, син Кирка, кога је Младен љуљао на крилу када је био дете.

Велики Карл Малден Оскара је добио као негативац у филму ,,Џунгла на асфалту", 1951. године, у коме је наступао са Марлоном Брандом. На додели Оскара седео је са Хемфријем Богартом и Лорин Бекол. Доделу је водио славни комичар Дени Кеј.

Фото: Марко Лопушина

 

Карл Малден је рођен 1912. године као Младен Секуловић у чувеном рударском градићу Гера, у држави Индијана, где су се између два велика рата сакупљали дошљаци из Херцеговине да раде у оближњој челичани. Његов отац Петар Секуловић је из Билеће дошао 1906. у Америку да нађе рођаке, и у њој остао.

Пошто је био предводник српске колоније, своја три сина, па и Младена, увео у први црквени хор Карађорђе, у гимнастичарски клуб Сокол и српски театар. Мајка Марија била је чешког порекла.

Фото: Танјуг/АП

 

Младена знамо као великог глумца, али мање знамо о његовом животу, који је био испуњен љубављу према своме пореклу и народу ком припада.

На ново име тешко је пристао, јер су то захтевали његови менаџери и продуценти, јер је Секуловић било крајње тешко изговорити. Ипак у филмовима у којима је играо, име Секуловић је често изговарао он, јер је од сценариста тражио да неки од јунака носе то презиме.

Познато је да је био привржен српској православној цркви. У цркви је крштен и добио је име Ђорђе. Певао је у црквеном хору, а цркву је, када је постао имућан, веома помагао. Младен је своју љубав према свом народу сам исказао речима: "Срећан сам што сам рођен у српској кући, што сам крштен у српској цркви, што је редовно посећујем, што певам у српском хору и што могу да кажем да сам Србин."

Фото: Профимедиа

 

Крајем тридесетих, био је ђак "Гудманове глумачке школе", када је упознао Марлона Бранда, а потом и Кирка Дагласа. Први пут је са Брандом глумио у "Кафани поред пута", а потом и у легендарном филму ,,Трамвај звани жеља". Афирмисао се ТВ серијом ,,Улице Сан Франциска", у улози детектива, али је популарност стекао када је постао ,,Скаг", борбедни амерички радник у тросатном ТВ филму.

Малден, увек када је био у прилици да се јавно обрати, готово увек је користио прилику да истакне своје српско порекло. Био је велики српски патриота, али није био националиста у неком ружном смислу, а још мање шовиниста. Волео је све народе света. На један позив представника бивше Југославије, који му је пренео близак пријатељ Дан Тана (Данило Танасијевић), да поздрави велики међународни скуп у Њујорку, Карл Малден је то са задовољством учинио.

У свом обраћању најпре је истакао своје српско порекло и задовољство што припада том народу. Неки високи функционери су му то веома замерили и обележили га као националисту, коме је стављена забрана доласка у земљу његовог порекла.

Фото: Танјуг/АП

 

Та забрана му је скинута тек када је требао да дође у Југославију, на снимање филма ,,Сутон", почетком 80-тих прошлог века и тај проблем је решен уз посредовање највиших представника две државе. Филм је сниман у Истри, а том приликом посетио је главни српски град – Београд, а потом и родну Билећу, одакле му је отац Петар и где вечно почивају његови најближи. Сећања на те дане радо је евоцирао приликом сусрета са нашим људима.

- Колико год да сам хтео да будем обичан амерички клинац, осећао сам се као аутсајдер, разапет између мог српског дома и остатка света. Лојалност српском пореклу била је највећа вредност у дому мога оца. Био је поштован вођа српске заједнице и опседнут тиме да буде добар Србин, да помаже људима у околини да буду добри Срби - написао је Малден својевремено о српском пореклу и коренима.

Фото: Н. Фифић

 

Све ове информације и још много њих могу се прочитати у књизи "Како сам успео", аутобиографији Младена Секуловића, коју је написао уз помоћ своје млађе ћерке Карле Малден, књижевнице и филмске сценаристкиње.

Фото: В. Данилов

 

Славни холивудски глумац на самрти је имао само једну жељу, да поново види Србију. Преминуо је у сну у 97. години 2009. године, не остваривши свој последњи сан.

Фото: Танјуг/АП

 

У Музеју југословенске кинотеке у јулу 2016. отворен је и легат Карла Малдена (1912-2009), најпознатијег холивудског Србина, међу којима су изложени лични предмети и неки реквизити са снимања Оскаром награђеног глумца – његове награде, међу којима је звезда са Булевара славних у Холивуду постављена 1960. и Награда Макса Хауфлера, затим црквени орден Светог Саве и медаља Белог анђела, писма Жаклине Оназис и Џорџа Буша Старијег (његова унука Емили Дорнер донела је и писмо Марлона Бранда) као и шешир који је носио као детектив Мајк Стоун у серији "Улице Сан Франциска") и др.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

(Стил Курир)

БОНУС ВИДЕО: