Носач авиона, вредан три милијарде фунти, запалио се прошле недеље кад је пристао у Гленмалану на Лох Лонгу у Шкотској, али тек сада је откривено да су чланови посаде повређени и да је 100 кревета изгорело.

Морнари су повређени у пожару на палубама и спаваоницама за који се верује да је избио у јединици за климатизацију прошлог петка око 23 сата. Посада се борила против пламена апаратима за гашење пре него што су делови брода запечаћени како би се спречило ширење ватре, а инцидент је окончан тек у 4.30 ујутро.

Носач је у тренутку избијања пожара био усидрен у Гленмалану да би истоварио муницију. Морнарима на доњим палубама је речено да се хитно окупе ради пребројавања. Ватра је избила кад су неки чланови посаде били ван дужности и уживали уз пиће.

- Наредба је била да се рашчисте доње палубе након што је избио пожар и сви су се окупили у хангару због пребројавања. Неки морнари су били пијани јер су били ван дужности. Они који су били довољно способни добили су задатак да помогну у гашењу пожара. Системи прскалица су на крају угасили ватру - рекао је извор за Сун.

ХМС Краљица Елизабета, подсетимо, требало је да учествује на великим војним вежбама НАТО близу обале Норвешке, међутим, повучен је са њих након што је током завршних провера откривен проблем са пропелером.

(Мирор)

БОНУС ВИДЕО: