Овог пута, оптужбе су подигнуте против наредника америчке војске Корбена Шулца, који је служио као обавештајни аналитичар у 101. ваздушно-десантној дивизији. Шулц је оптужен да је Кини предао масу тајних докумената о бројним америчким системима наоружања, укључујући Ф-22 и ХИМАРС, у замену за новчану награду.

У јавност су процуреле информације да је активни војник са приступом строго поверљивим информацијама оптужен да је пренео информације државне тајне Кини у замену за новчану награду. Према новоподнесеним оптужницама, војника са чином наредника регрутовале су кинеске обавештајне службе, а неки од докумената који су му предати односе се на комплексе наоружања америчке производње.

Наредник Корбен Шулц, обавештајни аналитичар 101. ваздушно-десантне дивизије, наводно је рекао свом кинеском руководиоцу:

- Желео је да постане Џејсон Борн, неустрашиви шпијун кога је на екрану тумачио Мет Дејмон, али је на крају постао лице са потернице.

- Оптужени се терети да је учествовао у вишегодишњој злочиначкој завери како би незаконито искористио свој приступ информацијама о националној одбрани за личну корист - рекао је амерички тужилац Хенри Левентис.

Према оптужници на 25 страница, Шулц је од кинеског обавештајног агента примио 14 исплата у укупном износу од 42.000 долара у замену за поверљиве техничке податке и тактичке информације о стелт борбеном авиону Ф-22, најновијем војном хеликоптеру за напад и спасавање, као и интерконтиненталним балистичким ракетама.

Осим тога, Шулц се терети да је пренео информације о вишецевном ракетном систему ХИМАРС, који су САД пренеле у Украјину да би одбиле руске трупе. Оптужени је све ово радио путем интернета, док је био у бази Форт Кембел у Кентакију. Што се тиче новца, рекао је да ће наводно ићи за “подешавање” (тјунинг) аутомобила.

Фото: Профимедиа

 

Тужилац је истако да је оптужени заменио информације о одбрани САД за готовину.

Када је кинески агент обећао да ће додатно платити за документе више категорије тајности, Шулц је одговорио: „Стварно се надам да ћу их добити! Требало би да поставим свој други БМW на точкове.”

(ЦБС Неwс)

БОНУС ВИДЕО: