Ovog puta, optužbe su podignute protiv narednika američke vojske Korbena Šulca, koji je služio kao obaveštajni analitičar u 101. vazdušno-desantnoj diviziji. Šulc je optužen da je Kini predao masu tajnih dokumenata o brojnim američkim sistemima naoružanja, uključujući F-22 i HIMARS, u zamenu za novčanu nagradu.

U javnost su procurele informacije da je aktivni vojnik sa pristupom strogo poverljivim informacijama optužen da je preneo informacije državne tajne Kini u zamenu za novčanu nagradu. Prema novopodnesenim optužnicama, vojnika sa činom narednika regrutovale su kineske obaveštajne službe, a neki od dokumenata koji su mu predati odnose se na komplekse naoružanja američke proizvodnje.

Narednik Korben Šulc, obaveštajni analitičar 101. vazdušno-desantne divizije, navodno je rekao svom kineskom rukovodiocu:

- Želeo je da postane DŽejson Born, neustrašivi špijun koga je na ekranu tumačio Met Dejmon, ali je na kraju postao lice sa poternice.

- Optuženi se tereti da je učestvovao u višegodišnjoj zločinačkoj zaveri kako bi nezakonito iskoristio svoj pristup informacijama o nacionalnoj odbrani za ličnu korist - rekao je američki tužilac Henri Leventis.

Prema optužnici na 25 stranica, Šulc je od kineskog obaveštajnog agenta primio 14 isplata u ukupnom iznosu od 42.000 dolara u zamenu za poverljive tehničke podatke i taktičke informacije o stelt borbenom avionu F-22, najnovijem vojnom helikopteru za napad i spasavanje, kao i interkontinentalnim balističkim raketama.

Osim toga, Šulc se tereti da je preneo informacije o višecevnom raketnom sistemu HIMARS, koji su SAD prenele u Ukrajinu da bi odbile ruske trupe. Optuženi je sve ovo radio putem interneta, dok je bio u bazi Fort Kembel u Kentakiju. Što se tiče novca, rekao je da će navodno ići za “podešavanje” (tjuning) automobila.

Foto: Profimedia

 

Tužilac je istako da je optuženi zamenio informacije o odbrani SAD za gotovinu.

Kada je kineski agent obećao da će dodatno platiti za dokumente više kategorije tajnosti, Šulc je odgovorio: „Stvarno se nadam da ću ih dobiti! Trebalo bi da postavim svoj drugi BMW na točkove.”

(CBS News)

BONUS VIDEO: