Председник Русије Владимир Путин говорио је о односима са Србијом и глобалним догађањима, обраћајући се учесницима Светског фестивала младих у Сочију, а потом се дотакао и кршења међународног права.

- Односи Русије и Србије су посебне природе, историјски дубоки, о томе увек говорим са посебном топлином јер вековима су Срби најпоузданији савезници Русије. Ми то знамо, памтимо и ценимо - рекао је Путин.

- У Ираку и Југославији САД су штитиле своје виталне интересе, зашто другима није дозвољено исто? - запитао је руски председник.

Фото: И. Маринковић

 

Споменуо је Југославију као пример америчког кршења међународног права, критиковао је по његовом виђењу монопол Сједињених Америчких Држава и њихове политике те је рекао да је управо САД пустио духа из боце заобилазећи Веће безбедности УН-а када им је то било у интересу.

- Већина светских земаља није задовољна јачањем монопола САД. Вашингтон је сам пустио духа из боце заобилазећи Веће безбедности УН-а у Ираку, Југославији, као и у многим другим случајевима. А ако је то дозвољено, зашто другим земљама није дозвољено да штите своје виталне интересе на исти начин - упитао је Путин, пише РТ Балкан.

Светски фестивал младих одржава се од 1. до 7. марта у месту Сиријус, на руској црноморској обали крај Сочија, које има статус федералне територије.

Фото: Танјуг/АП

 

Територија је формирана на бази дечјег Образовног центра "Сиријус", смештеног у Олимпијском парку у Сочију.

То је прва територија у Русији са таквим статусом.

БОНУС ВИДЕО: