У последњих неколико година долазимо до повећаног броја зависника од дроге и алкохола. Лака доступност опијата постаје проблем у малолетничком добу, а узрок је радозналост. 

Код одраслих је најчешће посреди потреба да се утеше, да превазиђу неку трауму без трагања за решењем и лечењем. Породица је та која треба да одигра главну улогу у малолетничком узрасту, објаснила је у интервјуу за Нпортал Божана Кончаревић, специјални породични педагог и саветник. 

Фото: Профимедиа

 

Наша гошћа истакла је да после породице, наступају институције у које зависници одлазе на лечење, али да су по изласку са болничког лечења битне комуне које ће колико толико пратити стање болесника. Јављање је обавезно. Неретко се догађа да људи који су се предали пороку, био то алкохол или дрога, одлазе да се лече у манастир, а Божана сматра да је вера та која је потребна свима и да је манастирско лечење делотворно.

- Већ до 25-27 нам се јављају да су зависни од алкохола, па се захтева болничко лечење - истакла је наша гошћа и додала:

- Комплетан метаболички систем страда. Страда јетра, панкреас, бубрези срце, кардиоваскурали. Јако је битно да нагласимо да пијано стање није само стање где смо ми неурачунљиви и не можемо да ходамо. Већ у том  моменту оптерећујемо јетру која има задатак да све те токсине избаци напоље.

Детаљније о овој теми можете видети у интервјуу испод: