Данас се порођај код куће се сматра феноменом, иако су такви случајеви пре неколико деценија били сасвим природна, такорећи нормална појава. Жене су живеле у малим срединама у којима лекари нису били доступни. Нажалост, у том порођају су и смртни исходи због разних компликација и болести били већи. Данас је медицина постала отворена за све, па  су нам животне ситуације олакшане. 

Наша гошћа је била бабица Ивана Величков и она је у интервјуу за наш Нпортал причала о кућном порођају, медицинском порођају и у порођају у води. 

Ивана је истакла да је улога мушкарца у порођају јако важна у колико дође до компликација. 

 

@вецерњеновости Да ли мишкарац треба да буде на порођају или не - бабица открила #порођај #трудница #мајке ♬ оригинал соунд - Вечерње новости

 

- Мушкарац на порођају може да буде, буквално, једно оруђе у раду докторима и бабицама. Јер, небројано пута сам присуствовала томе када је он тај који стимулише и мотивише жену да у неком критичном тренутку изгура своју бебу ван. Тако да мислим да његова улога може да буде од пресудног значаја - јасна је она у свом излагању. 

Врло је важно да девојка, жена која се путем трудноће и порођаја трансформише у мајку, прође кроз едукацију на шта треба бити спремна када дође беба на свет. 

Многе мајке такође мисле да немају млека, али је у ствари реч о заблуди. Ивана је говорила о улози дојења првих неколико дана и правилној исхрани и неговању труднице, али и о намирницама које је пожељно избегавати тих девет месеци. Битно је да трудница има особу која ће бити поред ње и бринути о њој како би она могла правилно да се брине о детету. Уколико је реч о царском порођају, потребно је обратити пажњу да порођајну рану, правилном зарастању. 

Фото: Профимедиа

 

Колико је пренатални тест актуелан и пресудан у труднћи зависи од самог пара. Оним паровима који верују у своје гене и у Бога, није потребна додатна потврда да је њихова беба здрава, мисли Ивана. 

Још много савета и занимљивих чињеница можете чути у видео интервју испод текста: