U poslednjih nekoliko godina dolazimo do povećanog broja zavisnika od droge i alkohola. Laka dostupnost opijata postaje problem u maloletničkom dobu, a uzrok je radoznalost. 

Kod odraslih je najčešće posredi potreba da se uteše, da prevaziđu neku traumu bez traganja za rešenjem i lečenjem. Porodica je ta koja treba da odigra glavnu ulogu u maloletničkom uzrastu, objasnila je u intervjuu za Nportal Božana Končarević, specijalni porodični pedagog i savetnik. 

Foto: Profimedia

 

Naša gošća istakla je da posle porodice, nastupaju institucije u koje zavisnici odlaze na lečenje, ali da su po izlasku sa bolničkog lečenja bitne komune koje će koliko toliko pratiti stanje bolesnika. Javljanje je obavezno. Neretko se događa da ljudi koji su se predali poroku, bio to alkohol ili droga, odlaze da se leče u manastir, a Božana smatra da je vera ta koja je potrebna svima i da je manastirsko lečenje delotvorno.

- Već do 25-27 nam se javljaju da su zavisni od alkohola, pa se zahteva bolničko lečenje - istakla je naša gošća i dodala:

- Kompletan metabolički sistem strada. Strada jetra, pankreas, bubrezi srce, kardiovaskurali. Jako je bitno da naglasimo da pijano stanje nije samo stanje gde smo mi neuračunljivi i ne možemo da hodamo. Već u tom  momentu opterećujemo jetru koja ima zadatak da sve te toksine izbaci napolje.

Detaljnije o ovoj temi možete videti u intervjuu ispod: