Посматрајући из перспективе мушкараца, психолози су покушали да одреде неколико главних покретача опадања љубави. Полазећи првенствено од личних искустава појединца, кључно је нагласити да су фактори мотивације другачији код сваког.

Неиспуњавање истих је основа стагнације и губитка интересовања, а партнер тада треба да схвати да нема потребе да се анализира и тражи грешке у сопственом понашању.

Фото: Профимедиа

 

Не желе да се суоче са својим страховима

Сви смо склони да сумњамо и плашимо се непознатог. Неки само дозвољавају овим осећањима више слободе и подложни су њиховом утицају.

Захваљујући социолошким утицајима, мушкарци се још увек одгајају са концептом страха као осећања коме се треба одупрети, али на начин да не прихватају његово постојање.

Страх је непријатељ. Страх значи слабост . Због тога, када се суоче са емоционалним непознаницама, уместо да схвате свој страх, посежу за бекством. Зато што не знају како да опишу чега се плаше, нити како да се суоче са тим страхом.

То не значи да у везу нису ушли добронамерно и желели успех. Међутим, страх, којем се супротстављају, нажалост обузима и почиње да изазива сумњу у способност љубави, степен посвећености и одговорности.

Не осећају се спремно за озбиљне кораке

Љубав захтева одређену посвећеност. Иако још увек треба да водите рачуна о односу у развоју сопственог "Ја" и потребама које сами осећате, партнерство захтева другачију бригу о приоритетима који су сада заједничке природе.

Они који нису спремни да одвоје време за другога, којима је потребна усредсређеност на себе, нису нужно себични, једноставно, иако би желели супротно, нису спремни да поделе своје "Ја" и то обично буде највећи окидач.

Ово је сасвим прихватљиво и не значи исто што и инфантилно или незрело. Свако има право да негује сопствене слободе и боље је дозволити особи да то ради самостално, уместо да остане у вези у којој се ни једно ни друго не испуњава и не обраћа довољно пажње.

Несигурност

Што се тиче стандарда, да ли тачно знате шта желите и како то постићи? Можда је још боље да се запитате шта не желите? Ако не можете да одговорите ни на једно од ова два питања, размислите о сопственим несигурностима и о томе како оне утичу на ваше односе.

Понекад је тешко проценити да ли вам нека веза одговара и на који начин вас испуњава. Неки појединци су склони анализама и замишљању будућности која никада не мора бити остварена.

Тада почињу да преиспитују сваки аспект везе и њена обећања, и сумњају. А сумња отвара врата страху, који враћа на први разлог.

Међутим, ово су само неки од фактора одљубљивања. Крај љубави, колико год био болан, природан је процес, а најчешће произилази из спознаје да је останак већи губитак јер се губи лични идентитет.

Зато запамтите, разлози најчешће потичу из карактера друге особе и начина на који тренутно доживљавају свет. Без обзира да ли говоримо о мушкарцу или жени.

(Сенса) https://sensa.mondo.rs/budjenje-duse/ljubav-i-seksualnost/a53006/3-razloga-zasto-se-muskarci-odljubljuju.html