Danas se porođaj kod kuće se smatra fenomenom, iako su takvi slučajevi pre nekoliko decenija bili sasvim prirodna, takoreći normalna pojava. Žene su živele u malim sredinama u kojima lekari nisu bili dostupni. Nažalost, u tom porođaju su i smrtni ishodi zbog raznih komplikacija i bolesti bili veći. Danas je medicina postala otvorena za sve, pa  su nam životne situacije olakšane. 

Naša gošća je bila babica Ivana Veličkov i ona je u intervjuu za naš Nportal pričala o kućnom porođaju, medicinskom porođaju i u porođaju u vodi. 

Ivana je istakla da je uloga muškarca u porođaju jako važna u koliko dođe do komplikacija. 

 

@vecernjenovosti Da li miškarac treba da bude na porođaju ili ne - babica otkrila #porođaj #trudnica #majke ♬ original sound - Večernje novosti

 

- Muškarac na porođaju može da bude, bukvalno, jedno oruđe u radu doktorima i babicama. Jer, nebrojano puta sam prisustvovala tome kada je on taj koji stimuliše i motiviše ženu da u nekom kritičnom trenutku izgura svoju bebu van. Tako da mislim da njegova uloga može da bude od presudnog značaja - jasna je ona u svom izlaganju. 

Vrlo je važno da devojka, žena koja se putem trudnoće i porođaja transformiše u majku, prođe kroz edukaciju na šta treba biti spremna kada dođe beba na svet. 

Mnoge majke takođe misle da nemaju mleka, ali je u stvari reč o zabludi. Ivana je govorila o ulozi dojenja prvih nekoliko dana i pravilnoj ishrani i negovanju trudnice, ali i o namirnicama koje je poželjno izbegavati tih devet meseci. Bitno je da trudnica ima osobu koja će biti pored nje i brinuti o njoj kako bi ona mogla pravilno da se brine o detetu. Ukoliko je reč o carskom porođaju, potrebno je obratiti pažnju da porođajnu ranu, pravilnom zarastanju. 

Foto: Profimedia

 

Koliko je prenatalni test aktuelan i presudan u trudnći zavisi od samog para. Onim parovima koji veruju u svoje gene i u Boga, nije potrebna dodatna potvrda da je njihova beba zdrava, misli Ivana. 

Još mnogo saveta i zanimljivih činjenica možete čuti u video intervju ispod teksta: