Ако желите да вам патике блистају пуним сјајем, редовно их одржавајте, али и имајте на уму битне савете, пошто није пожељно да их само ставите у веш машину и укључите је.

Читајте етикету

Најпре, обавезно прочитајте етикету на патикама и видите да ли су погодне за прање у машини. Етикета сугерише најбољи начин за прање патика, у зависности од материјала од ког су израђене.

Ако вам се не препоручује да их стављате у веш-машину, нити да их перете на руке, пробајте старом четкицом за зубе да очистите видљиву прљавштину, а као алтернатива је добра и влажна крпа.

Фото: Профимедиа

 

 

Припремите патике

Уклоните пертле и истрљајте видљиву прљавштину с површине, рецимо, четкицом за зубе или неком већом четком. За неке прљавије делове, ставите их под млаз воде. Што боље припремите обућу за прање, машина ће ефектније урадити „свој посао“.

Заштитите патике

Ставите и патике и пертле у врећицу за прање веша да их заштитите од претераног „тумбања“ по бубњу машине. Ако немате врећицу, можете да користите јастучницу као алтернативу.

Вероватно ће бити бучнија машина, па можете да ставите и понеки пешкир да пригушите те звуке и мање ће се чути како патике ударају у зидове бубња током прања.

Припремите машину

Температура воде мора бити хладнија како се боја на патикама не би скинула или избледела. Дакле, бирајте 30 степени.

Сушење на ваздуху

Најбоље је да их оставите да се осуше на ваздуху. Ако их сушите феном, можете отопити лепак с патика, чиме ће се потенцијално брже распасти. Ставите их на неко топлије место и унутра ставите новине. Тако ће се упити и вишак влаге, пише Глоссy.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: