Амерички бизнисмен српског порекла, Добривоје Танасијевић, још као младић напустио је бившу Југославију и отишао у свет са жељом да постане успешан фудбалер. Стицај околности и неочекиване прилике, одвеле су његову каријеру у потпуно другом правцу.

У Америци познат као Ден Тана, један је од и најутицајних и најсрећнијих Срба у свету, а нарочито је цењен у Холивуду, Лондону, Женеви...

Без икавог предзнаља, у исто време био је у три бизниса. Глумио и правио филмове, поседовао фудбалски клуб, али му је највећу славу и богатство донео ресторан "Ден Танас" у Лос Анђелесу који и данас окупља највећу елиту из Холивуда, али и из целог света. Брзо је постао продуцент. Са филмом "Кичма" 1979. године ушао је у Кан, а наредне године са остварењем "Посебан третман" .

Фото: Н. Скендерија

 

 

Филмску компанију преузела је његова ћерка Габријела Тана, и то је сада велика светска компанија. Она је гошћа Феста и најавила је да је ове године у плану снимање филма који режира Антони Корбин са Хелен Мирен. Он ће се радити у Србији, реч је о драми "Госпођица Анштајн" о Милеви Анштајн који ће се обавезно снимати у Новом Саду.

Приватни живот Милеве и Алберта Ајнштајна био је све само не леп. Алберт је, као и већина научника, био заокупљен својим мислима и идејама, али и када то није био – био је јако лош муж и никакав отац. То је ишло до те мере да је чувени геније крио постојање своје породице и свог првог детета од јавности.

Фото: Профимедиа

 

 

Алберт и Милева добили су 1902. ванбрачно дете, девојчицу Лизел, а према Албертовим строгим инструкцијама за то нико није смео да зна и Милева је са њом морала да се скрива у Новом Саду. Алберт никада није видео ћерку. Шпекулише се да је девојчица, након што је Алберт принудио Милеву да је остави у код родитеља и придружи му се у Берну, преминула од шарлаха. До данашњег дана није до краја разјашњена судбина Ајнштајновог првог детета, а о њој се сазнало тек пре око 30 година, кад су откривена писма која је пар размењивао у то време. Касније су у браку добили синове Ханс Алберт и Едуарда.

Чињенице О МИЛЕВИ МАРИЋ

- Рођена је у Тителу, у тадашњој Аустроугарској- Имала је краћу леву ногу због грешке бабице на порођају

- Три и по године је била старија од Алберта

- Алберт је добио Нобелову награду 1921. године

- Њихови синови Ханс Алберт и Едуардо крштени су као православци

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: