"Ко то тамо пева" је српски филм снимљен 1980. године у режији Слободана Шијана, према сценарију Душана Ковачевића, чија радња прати групу путника који путују аутобусом до Београда 1941. године, током последњих дана Краљевине Југославије, непосредно пред почетак Априлског рата.

Готово пола века је пролетело од када је легендарно остварење угледало светлост дана, а ни данас му не мањка на актуелности, а ни интересовање публике се не гаси. Примера ради, реплике из "Ко то тамо пева" се изговарају у свакодневном говору.

А како је то изгледало пре равно 44 године, када је дело Шијана и екипе стигло на фестивал у Пули, писале су ТВ Новости те 1980. године.

Текст из ТВ Новости вам преносимо у целости, као и фотографије са снимања овог култног остварења:

КОНДУКТЕР НЕ ВОЛИ ПЕСМУ

Један од тридесет домаћих играних филмова - колико ће бити приказано на овогодишњем фестивалу у Пули - има необичан наслов "Ко то тамо пева?". Режисер филма је Слободан Шијан, дебитант у играном филму, а сценарио је написао Душан Ковачевић.

То је један од нових изданака београдског "Центар филма" који у последње време подржава млађе ауторе и нова имена, из чијих су редова изникли Горан Марковић, Горан Паскаљевић, Дејан Караклајић и други.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Шанса која је дата Шијану заснива се на неколико његових успелих телевизијских филмова: "Шта се догодило са Филипом Прерадовићем?", "Све што је било лепо",  "Најлепша соба", "Градилиште" и "Кост од мамута" за који је текст написао Гордан Михић. Овај млади аутор је поред Факултета драмских уметности, где је дипломирао режију, завршио и Ликовну акадамију.

Шта се догађа у филму "Ко то тамо пева?" и ко, заправо пева? Филм је необична комедија о путницима једног аутобуса који се возе из унутрашњости у Београд 5. априла 1941. године, дакле, на дан уочи рата, у предвечерје напада немачких бомбардера на Београд.

 

Међу путницима се, током путовања, појављују разнолике, ситне нетрпељивости, свађе, конфликти који откривају наш нетолерантни менталитет. Све је то посматрано са комичне стране, а главни иницијатор несугласица је кондуктер аутобуса који стално долива уље на ватру и својим упадицама и примедбама нервира путнике. Његов узвик: "Ко то тамо пева?" у наслову филма интонира мали тероризам једне ситне душице.

Један од путника доиста пева и изазива кондуктерову срџбу, а то је - Драган Николић, који тим аутобусом путује у друштву са Павлом Вуисићем, Александром Берчеком, Батом Стојковићем, Недом Арнерић, Ташком Начићем, Мићом Томићем, Бором Стјепановићем и Славком Штимцем. 

(Новости.рс)

* "Нпортал.рс" за вас извлачи текстове из новинске архиве "Вечерњих новости", а овај текст, уз фотографије са снимања, објављен је у "ТВ Новостима" 1980. године.*

БОНУС ВИДЕО: