Ako želite da vam patike blistaju punim sjajem, redovno ih održavajte, ali i imajte na umu bitne savete, pošto nije poželjno da ih samo stavite u veš mašinu i uključite je.

Čitajte etiketu

Najpre, obavezno pročitajte etiketu na patikama i vidite da li su pogodne za pranje u mašini. Etiketa sugeriše najbolji način za pranje patika, u zavisnosti od materijala od kog su izrađene.

Ako vam se ne preporučuje da ih stavljate u veš-mašinu, niti da ih perete na ruke, probajte starom četkicom za zube da očistite vidljivu prljavštinu, a kao alternativa je dobra i vlažna krpa.

Foto: Profimedia

 

 

Pripremite patike

Uklonite pertle i istrljajte vidljivu prljavštinu s površine, recimo, četkicom za zube ili nekom većom četkom. Za neke prljavije delove, stavite ih pod mlaz vode. Što bolje pripremite obuću za pranje, mašina će efektnije uraditi „svoj posao“.

Zaštitite patike

Stavite i patike i pertle u vrećicu za pranje veša da ih zaštitite od preteranog „tumbanja“ po bubnju mašine. Ako nemate vrećicu, možete da koristite jastučnicu kao alternativu.

Verovatno će biti bučnija mašina, pa možete da stavite i poneki peškir da prigušite te zvuke i manje će se čuti kako patike udaraju u zidove bubnja tokom pranja.

Pripremite mašinu

Temperatura vode mora biti hladnija kako se boja na patikama ne bi skinula ili izbledela. Dakle, birajte 30 stepeni.

Sušenje na vazduhu

Najbolje je da ih ostavite da se osuše na vazduhu. Ako ih sušite fenom, možete otopiti lepak s patika, čime će se potencijalno brže raspasti. Stavite ih na neko toplije mesto i unutra stavite novine. Tako će se upiti i višak vlage, piše Glossy.

(Krstarica)

BONUS VIDEO: