Јаја

Купили сте више јаја јер су била на акцији, али их нисте потрошили до истека рока употребе који пише на кутији? Не брините. Уколико их чувате у фрижидеру, могу да стоје 3-5 недеља. Ипак, пре употребе јаје поломите и проверите његову боју и мирис. Покварено има непријатан мирис, може да се мало згусне и промени боју.

Тестенина

Сува тестенина безбедна је за јело и до две године након истека рока трајања. Ако волите да буде свежа, поједите је у року од пет дана од истека рока. Скувану тестенину без додатака можете да једете до недељу дана ако стоји у фрижидеру, а траје до осам месеци ако је замрзнуте.

Качкаваљ

У зависности од врсте тврдог сира, могу да трају до 6 недеља ако их чувате у фрижидеру, без обзира на то ако је паковање отворено. Пармезан можете да једете 3-6 недлеје после рока трајања назначеног на паковању, чедар 3-4 недеље, едамер и гауду до 2 недеље после тог датума. Качкаваљ треба чувати у затвореној посуди са поклопцем који дихтује. Или га замрзните.

Фото: Профимедиа

 

Млеко и јогурт

Безбедно је за употребу недељу дана после истека рока трајања, ако сте га чували добро затвореног, у фрижидеру. Чак и оно које добије киселкаст укус можете да употребите за припрему колача и јела уместо јогурта. Код дуготрајног млека које је пастеризовано су већ уништене све патогене бактерије. Јогурт можете да пијете до две недеље од истека рока уколико не промени мирис и укус.

Житарице

Отворена кеса са житарицама може да се користи 4-6 месеци после рока употребе који на њој пише. Не брините, неће вам се ништа десити. Лако ћете препознати покварен мусли или овсене пахуљице. Када се житарице покваре, оне промене мирис, појаве се мољци у паковању или се убуђају.

Кечап и мајонез

Отворена боца кечапа може да се користи до годину дана ако је држите у фрижидеру. Ипак, то зависи од квалитета кечапа. Уколико се поквари приметићете да је променио укус, добио је тамнију боју или се згуснуо. Отворен мајонез може да се користи 2-3 месеца после истека рока употребе ако стоји у фрижидеру.

Фото: Профимедиа/Депоситфотос

 

Месо

Свеже месо може да стоји у фрижидеру 5 дана од када га купите, а ако га до тада не употребите најбоље је да га замрзните. У замрзивачу ће остати свеже много дуже, чак до годину дана у зависности од врсте меса. Шницле се могу чувати 4-12 месеци, млевено месо 3-4 месеца, кобасице 1-2 месеца, живинско месо 9-12 месеци.

Мед

Природан процес је да се мед који није мешан са другим сирупима кристализује или мало потамни. Важно је да га чувате у стакленој тегли и да је добро затворена. Не обраћајте пажњу на рок трајања који је назначен на етикети.

БОНУС ВИДЕО: