Наука познаје намирнице које су не само дозвољене, већ и препоручљиве да се једу пре спавања. Међутим, у касним оброцима постоје неке посебности. Ако спадате у категорију људи који не могу да одбију храну после шест увече, знајте да сат времена пре спавања (не касније!) можете јести нискокалоричну храну, дајући предност храни која садржи аминокиселину триптофан

У идеалном случају, кефир задовољава ове услове. Овај млечни производ садржи калцијум, који се боље апсорбује увече. Кефир је нискокалоричан,а потребно је да изаберете онај од 1 до 1,5% млечне масти.

Фото: Профимедиа

 

Ћуреће месо је још једна добра опција за касну вечеру. Има мало калорија, садржи протеине (а такве намирнице убрзавају метаболизам). Истина, вечерња конзумација ћуретине треба да буде умерена, не више од 80 г.

Корисно је појести мало (не више од 40 г) бадема пре спавања. Ово орашасто воће садржи магнезијум који смирује нервни систем, што значи да доприноси успављивају и безбрижнијем сну.

Фото: Профимедиа

 

Јабуке такође можете јести увече, али је боља опција да изаберете печене, а не сирове. Наиме, печене јабуке се лакше варе, а тело боље апсорбује хранљиве састојке. Ово воће садржи триптофан, који омогућава да брже заспите.

Триптофан се налази и у трешњама. Али претеривање са овим чудотворним бобицама такође се не препоручује. Стога је савет да не конумирате више од 17 трешања у једном оброку.

Хрскави хлеб од целог зрна је такође прихватљива вечерња ужина. Садрже витамине Б и Б6, чији недостатак доводи до несанице. Дакле, ако заситите тело овим витаминима, квалитет сна ће се сигурно побољшати.

Дакле, ако се плашите да нећете моћи да заспите од глади, најкасније сат времена пре него што легнете у кревет поједите неки од наведених производа и тада ће глад проћи и доћи ће сан.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".