После воде, кафа је најпопуларнији напитак на свету. Али осим омиљене навике, кафа нашем телу нуди много више. И док можда знате да умерена конзумација кофеина убрзава метаболизам, потискује апетит и повезује се са смањењем телесне масти, оно што можда не знате је да је ваш омиљени напитак здрав избор, јер садржи витамине, као и антиоксиданте. Наставите да читате да бисте сазнали који се драгоцени витамин крије у свакој шољици ваше омиљене кафе.

Витамин Б2 или рибофлавин

Витамин Б2 је вредан витамин Б комплекса. Сви витамини се могу поделити у две основне категорије, јер су растворљиви у води или растворљиви у мастима. Витамин Б2 је растворљив у води и транспортује се кроз крвоток. Рибофлавин је основни градивни блок два ензима који играју веома важну улогу у производњи енергије. Поред тога, учествује у правилном функционисању ц́елија, расту и метаболизму масти.

Фото: Профимедиа

 

 

Витамин Б2 се природно налази у неким намирницама, вештачки се додаје другим производима и природно се може узимати као додатак. Свака шољица кафе покрива импресивних 11% дневне препоручене количине витамина Б2.

Поред витамина Б2, ваша омиљена кафа је богата минералима као што су калијум и манган и антиоксидансима. Једина ствар на коју морате да пазите је количина коју конзумирате. Дакле, ако пијете до 400 мг дневно, то је једно од најздравијих пиц́а које можете конзумирати.

Фото: Профимедиа

 

 

Коме се не препоручује кафа?

Конзумација кофеина у оквиру препорука здравих одраслих нема негативних ефеката на здравље. Истраживања су чак повезала свакодневну конзумацију кафе са бољим здрављем срца и дуговечности. Али ако припадате осетљивијој категорији, ако сте трудни или дојите, имате коронарну болест или чир на желуцу или једноставно желите да уживате у шољици више, увек постоји опција без кофеина.

(Женски магазин)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".