Многи од нас воле да попију пиво током вечери или викенда како би се опустили. Међутим, јесте ли знали да је оно добро и за ваше здравље? Ево на што се конкретно под тим мисли!

1. Здравље црева

Вероватно знате да је здравље црева врло важан чиниоц за наше целокупно здравље. Међу многим стратегијама које могу да побољшају здравље црева, конзумирање ферментиране хране или пића можда је привукло највише пажње.

Ева Хамфрис, регистрована нутриционисткиња БАНТ-а, рекла је за Дејли Стар да би сирово пиво могло да буде производ који помаже здрављу црева, но с тим у вези постоје и неки недостаци.

- Када је реч о пиву, потребно је одржати равнотежу. Алкохол може да има негативан утицај на здравље црева па ако је пиво ваш избор ферментиране хране, вреди напоменути да више није боље. За максималну корист, одлучити се за сирово или непастеризирано пиво или ејл било би најбоља опција - појаснила је.

Фото: Н. Скендерија

 

2. Јаче кости

Пиво је извор нечега што се зове прехрамбени силицијум, што помаже у здрављу костију, открио је др Лоренс Канингег из УК Кер Гајда. Ева Хамфрис такође се слаже да пиво може да помогне вашим костима, али само у малим количинама.

- Студија из 2009. године проценила је густину костију 1.182 мушкарца и открила повезаност са јачим костима код оних који су већину дана пили једно до два пива - истакла је.

- Ово откриће је вероватно повезано са садржајем силицијума у пиву јер је тај минерал кључан за здраве кости. Занимљиво је да се густоћа кости смањила ако су испитаници конзумирали алкохолна пића или више од два пића дневно - додала је.

3. Садржи антиоксидансе

Антиоксиданси су материје које помажу у заштити тела од учинака слободних радикала - молекула које могу оштетити ћелије, те могу изазвати болести срца, рак и друге болести. И јечам и хмељ садрже антиоксидансе и стога је пиво њима богато, тврди Џејн Пејтон, оснивачица Сул оф Буз и акредитована пивска сомелијерка.

Фото: Профимедиа

 

- Медицинска истраживања сугеришу да скуп антиоксиданса познатих као флавоноиди који су присутни у хмељу могу да спрече развој кардиоваскуларних болести, дијабетеса и одређених врста рака - рекла је.

4. Даје вам дозу витамина

Уз добијање витамина конзумацијом воћа и поврћа, стручњаци кажу да би могло помоћи и умерено конзумирање пива.

- Пиво садржи витамине Б, који играју кључну улогу у способности нашег тела да ствара нове ћелије. Док сам радио на болничким одељењима, чак сам, врло повремено, препоручио умерени унос пива пацијентима који су имали недостатак тих витамина, иако се, наравно, ти витамини могу наћи у другој храни, пићима и таблетама - рекао је др Лоренс.

Абас Канани, фармацеут у Кемист Клик Онлајн Фармаси, такође се слаже с тим: "Пиво има висок ниво витамина Б-комплекса, посебно фолне киселине, за коју се верује да помаже у спречавању срчаног удара. Пиво такође садржи минерале као што су калцијум, бакар, гвожђе и магнезијум".

5. Може да помогне у спречавању остеопорозе

Џејн Пејтон је појаснила: "Хмељ је један од главних састојака у пиву и може да помогне у спречавању испирања калцијума из костију - што је разлог зашто је у медицинским студијама пивопијама мања вероватноћа да ће патити од бубрежних каменаца од калцијумовог оксалата и остеопорозе. Силицијум у пиву такође помаже у спречавању тог проблема".

Фото: Профимедиа

 

6. Може да помогне у побољшању кардиоваскуларног здравља

Садржај алкохола у пиву, ако се конзумира у умереним количинама, може позитивно да утиче на здравље кардиоваскуларног система, открио је др Лоренс.

- Истраживања често показују да умерена конзумација алкохола може да повиси ниво липопротеина високе густине, често познатог као 'добар холестерол', који помаже у заштити од болести срца - казао је.

Јане, такође, каже да етанол и калијум, који се налазе у пиву, исто тако могу помоћи у превенцији болести срца.

7. Може помоћи код менопаузе

Женама би пијење пива могло помоћи током менопаузе, сматра Ева.

- Пиво је извор групе једињења познатих као полифеноли. Фитоестрогени, врста полифенола који се налази у пиву, могу имати мали естрогени учинак који се заузврат може показати корисним за симптоме менопаузе. Као пример, неколико студија на хмељу, главном састојку пива, открило је да он приметио смањење валунге - истака је.

Фото: Профимедиа

 

- Вреди напоменути да ће већи унос пива и алкохола вероватно погоршати симптоме менопаузе - упозорила је.

- Хмељ је богат извор микронутријента фитоестрогена. Конзумација фитоестрогена повезана је са смањеном учесталошћу рака дојке. Додаци прехрани који садрже фитоестрогене користе се као природна хормонска допунска терапија за жене у постменопаузи - додала је.

8. Може смањити стрес

Осим што помаже у превенцији болести срца, калијум у пиву такође може да помогне да будете мање под стресом, открила је Џејн.

- Здрава тела требају калијум. Недостатак може да доведе до можданог удара, ниског нивоа шећера у крви, мишићних поремећаја, ослабљене функције мозга, абнормалног крвног притиска, болести срца, поремећаја бубрега и стреса - истакла је.

Све док пиво пијете умерено и не претерујете, може бити добро за ваше здравље!

БОНУС ВИДЕО: