Posle vode, kafa je najpopularniji napitak na svetu. Ali osim omiljene navike, kafa našem telu nudi mnogo više. I dok možda znate da umerena konzumacija kofeina ubrzava metabolizam, potiskuje apetit i povezuje se sa smanjenjem telesne masti, ono što možda ne znate je da je vaš omiljeni napitak zdrav izbor, jer sadrži vitamine, kao i antioksidante. Nastavite da čitate da biste saznali koji se dragoceni vitamin krije u svakoj šoljici vaše omiljene kafe.

Vitamin B2 ili riboflavin

Vitamin B2 je vredan vitamin B kompleksa. Svi vitamini se mogu podeliti u dve osnovne kategorije, jer su rastvorljivi u vodi ili rastvorljivi u mastima. Vitamin B2 je rastvorljiv u vodi i transportuje se kroz krvotok. Riboflavin je osnovni gradivni blok dva enzima koji igraju veoma važnu ulogu u proizvodnji energije. Pored toga, učestvuje u pravilnom funkcionisanju ćelija, rastu i metabolizmu masti.

Foto: Profimedia

 

 

Vitamin B2 se prirodno nalazi u nekim namirnicama, veštački se dodaje drugim proizvodima i prirodno se može uzimati kao dodatak. Svaka šoljica kafe pokriva impresivnih 11% dnevne preporučene količine vitamina B2.

Pored vitamina B2, vaša omiljena kafa je bogata mineralima kao što su kalijum i mangan i antioksidansima. Jedina stvar na koju morate da pazite je količina koju konzumirate. Dakle, ako pijete do 400 mg dnevno, to je jedno od najzdravijih pića koje možete konzumirati.

Foto: Profimedia

 

 

Kome se ne preporučuje kafa?

Konzumacija kofeina u okviru preporuka zdravih odraslih nema negativnih efekata na zdravlje. Istraživanja su čak povezala svakodnevnu konzumaciju kafe sa boljim zdravljem srca i dugovečnosti. Ali ako pripadate osetljivijoj kategoriji, ako ste trudni ili dojite, imate koronarnu bolest ili čir na želucu ili jednostavno želite da uživate u šoljici više, uvek postoji opcija bez kofeina.

(Ženski magazin)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".