У текст који следи моћи ћете да видите три најлепша цвета која цветају токм зиме. Потребно је само да биљакама пружите доста љубави као и свему што радите. 

За почетак, упознајте се са вресом који се код нас користи за ерике и калуне, два врло слична рода зимзелених вишегодишњих цветница из породице Ерицацеае.

Ова биљка се гаји у унутрашњем и спољашњем простору. Главна карактеристкика вреса су усправне граде на којима су током јесени и зиме нанизани врло густо ситни цветови.  

У башти цвета од августа па све до првих мразева, али понекад цветови остану и под снегом.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ ŽIVOT PRIČA REALNOST

 

 

Биљка је врло скромна када је у питању одржавање, битно је да буде у просторији у којоиј је светлост филтрирана, а током цветања немојте дозволити да се цветови исуше.  

Каланхоја


Каланхоја је зимзелена биљка пореклом са Мадагаскара. Карактеришу је сјајни кожасти листови и прелепи ситни цветови, који је на северној хемисфери красе током зиме и раног пролећа

Управо због тога се ова биљка и гаји као саксијско цвеће. Цветови могу бити различитих боја – бели, жути, ружичасти, црвени. Каланхоја није захтевна за гајење – потребно јој је место са доста светла, умерено заливање и ђубрење током цветања. Ова биљка обично се купује током јесењих и зимских месеци, када нас освоји својим живописним цветовима који се не виђају често у то доба године. Међутим, да бисте подстакли цветање своје каланхоје и следеће године, мораћете мало да се потрудите око ње.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ Kruna VD

 

Најпре покушајте са постепеним смањивањем количине светлости које биљка добија, тако што ћете је преместити на замраченије место у стану. Уколико ово не буде од помоћи, покушајте следеће: биљку сместите у потпуну таму на 12-14 сати, а након тога је ставите на место где ће током највећег дела дана имати доста јаке светлости. Током неколико наредних недеља смањите заливање и не прихрањујте биљку док се не појаве пупољци. Тада можете наставити са уобичајеном негом.

Амарилис је луковичаста цветница пореклом из Централне и Јужне Америке. Познат је и под називом суноврат.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ Kruna VD

 

Због свог раскошног цвета ватрено црвене боје спада у омиљене украсне собне биљке. Његовој популарности нарочито доприноси време цветања од децембра до марта, ако је посађен у јесен. У случају да је амарилис посађен у фебруару или марту, цветаће у априлу и мају.

Када је реч о нези амарилиса, важно је водити рачуна да се не претера са заливањем, јер у супротном биљка неће цветати. Препоручује се чешће заливање малим количинама воде, као и прихрањивање течним ђубривом. Идеална саксија је она која је тек мало већа од луковице. Током цветања биљку можете орошавати како би цвет дуже трајао.

(Блиц жена)

БОНУС ВИДЕО: