Једно од таквих је и парадајз – чудо природе које Срби не само да воле, већ и уздижу на пиједестал свог јеловника.

Парадајз, који је често називан и “здравственом бомбом”, истински је златни стандард здраве исхране, са изузетним нутритивним профилом и научно доказаним користима за људско здравље, преносе вести-онлине.цом.

Нутритивна моћ парадајза

Парадајз је богат витаминима, минералима и фитонутријентима који играју кључну улогу у одржавању здравља. Његова основна компонента, ликопен, даје парадајзу карактеристичну црвену боју и има моћна антиоксидативна својства. Антиоксиданси су битни за неутрализацију слободних радикала и смањење ризика од разних болести.

Фото: Профимедиа

 

 

Поред ликопена, парадајз је извор витамина Ц, који подржава имунолошки систем, као и витамина К, који је важан за здравље костију и коагулацију крви. Парадајз такође пружа витамин А, калијум и фолате.

Срби и њихова љубав према парадајзу

Парадајз је неизоставан део српске кухиње, било да се користи за припрему салата, умака, чорби или разних јела. Богатство укуса и текстуре парадајза доприносе разноврсности српске кулинарске традиције, а његова свестраност чини га драгоценим састојком за свакодневне оброке.

Фото: Профимедиа

 

 

Истраживање и потврда

Низ истраживања је истакао благодети конзумације парадајза. Ликопен, кључни фитонутријент у парадајзу, повезан је са смањеним ризиком од кардиоваскуларних болести, регулацијом крвног притиска, подршком здрављу простате и смањењем ризика од одређених врста карцинома.

Студија објављена у часопису “Нутритион анд Цанцер” истраживала је везу између конзумације ликопена из парадајза и ризика од рака простате. Истраживање је пружило доказе да редовно конзумирање парадајза може бити повезано са значајним смањењем ризика од рака простате.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".