Класа ФДУ-а на којој је био Милорад Мандић Манда важи за једну од најбољих у историји овог факултета, а познато је да је врло близак био са својим колегама Весном Тривалић и Драганом Бјелогрлићем.

Фото: В. Данилов

 

 

За време студентских дана они су одлучили да сниме један филм, а режирао га је Горан Гајић, иначе супруг покојне Мире Фурлан.

Фото: Танјуг/Тања Валић

 

 

Међутим, требао им је одговарајући стан да би снимили оно што су намерили.

- Кад смо били студенти глуме на ФДУ једна од обавезних и пожељних вежби је био рад са студентима режије. Снимали смо филм. Горан Гајић је режирао. Играли су Драган Бјелогрлић, Весна Тривалић, ја, и тако даље. Требао нам је објекат неки где ћемо ми снимити ентеријер. И где ћемо, како ћемо – некако смо дошли до Батине ћерке Јелене. Бата и Лула нису били у стану. Идеално. Значи можемо тамо да снимамо. Наравно наше присуство нису требали да открију никад осим по рачуну за струју од оног реклектора што се упали - почео је причу Манда гостујући својевремено у емисји "Амиги Схоw".

Једна сцена направила је велику штету у Батином стану, а они тада студенти глуме, били су уплашени због даљих сарадња са великом глумачком звездом.

Фото: Предраг Митровић

 

 

- Фино смо се припремили, све је било супер а онда је Гајић смислио да направи кадар, који смо звали холивудски кадар – да кад глумац отвори фрижидер а оно светло груне у њега. Пробамо ми али она обична сијалица у фрижидеру. Ништа. Сетимо се ми да убацимо рефлектор у фрижидер. Убацимо ми рефлектор у фрижидер и пробамо а оно бљесне. Ми одушевљени. Снимимо ми то. И неко је рекао – пауза. Е али нико није угасио рефлектор. Следећа сцена – отварамо фрижидер а оно… то је било најбрже отапање фрижидера у историји те справе. Странице фрижидера су се буквално отопиле. Ми смо то гледали запањени и веровали или не у огромном страху. Клинци смо били, нисмо ми ни сањали да ћемо некад радити са Батом. Бата је за нас био полубог. Огромна историја филма се ослањала на Бату - рекао је Манда.

Осмислили су оригиналан начин како да му се одуже, а ову анегдоту годинама се препричавали.

Фото: В. Данилов

 

 

- Е а онда смо Јелену кришом звали. "Је л’ ти Бата дошао, шта је рекао?", каже она: "Љут је". Уф, то није добро. Није добро ни за нас ни за све послове које будемо радили. Шта да урадимо. Али не вреди, ми смо слепци студенти, немамо ми пара да купимо нов фрижидер. И онда смо смислили да направимо плакат за онај филм што смо снимали. Плакат је носио наслов "Седми дан". Е онда је у потпису стајало – режија, Горан Бата Гајић, улоге – Драган Бата Бјелогрлић, Весна Бата Тривалић, Милорад Бата Мандић. Цела екипа су били Бате. Колико му се то допало или не и колико је то била права компензација или не ја то не знам. Али било је симпатично. Касније смо се у неким дружењима на снимању филмова сећали тога. Он је увек говорио "јао, какву сте ми штету направили, ал добро нема везе" - рекао је својевремено Манда, преноси портал Мондо.

БОНУС ВИДЕО: