Док Новак Ђоковић редом руши своје противнике на овогодишњем УС опену и граби ка својој 24. Гренд слем титули, о његовој исхрани се и даље бруји. Када је Новак Ђоковић избацио црвено месо, глутен и рафинисани шећер из исхране, предности и значај овакве исхране потврдила је и Љубица Комленић, светски мајстор у кухињи.

Она већ дуго спрема оброке за Новака и његову породицу, а више од 20 година живи и ради у Италији. Новак је Љубицу упознао пре пре шест година на турниру у Риму, где је рукодовила тимом од 300 кувара који су припремали храну за учеснике и угледне госте такмичења. Ђоковићи су на њеној униформи видели име и презиме, па су је питали да ли је из Србије и тако је све започело.

- Новак је пре свега пријатељ и све што сам урадила за њега је пријатељски. Упознали смо се у Италији. Моје име и презиме је писало на јакни и ту су ме препознали његови родитељи и он. Тако смо се спојили. После два месеца смо почели да сарађујемо. Ноле је предивна особа - рекла је Љубица, која је данас у Италији Мишелинова координаторка где ради са куварима са Мишелиновом звездицом и са врхунским посластичарима тамошње Академије за посластичаре.

 

 

- Са 19 година сам отишла у Италију са једним кофером у руци и направила сам каријеру. Сада сам једина жена у свету светских кулинарских судија са максималном лиценцом категорије А и судим националним тимовима на светским такмичењима где има 200 Мишелин шефова од једне до три звездице које обучавам у техници кулинарства у којој сам специјализована. То кажем јер већ 12 година кувамо и са ултразвуком, односно техником ултразвука - испричала је Љубица гостујући у емисији "Кец на једанаест" на К1 телевизији.

Сви знају да је Новак из исхране избацио глутен, али Љубица саветује да нико то не ради на своју руку и да о овој теми треба много више да се прича. Истиче да су састав хране и температура припреме најважније ставке, због правилног уноса протеина, соли и минерала.

- Није здраво јести без глутена, ако немате проблем, зато што тесто без глутена садржи скроб и било која припрема без глутена, ако неко не зна или није школован, није препоручљива. Ако печемо месо на 200 степени, како би се направила добра хрскавица и она масноћа изгори сва, претвори се у негативан холестерол и нестају протеини - рекла је Љубица и додала:

 

 

- Риба се исто тако понаша. Међутим, ако прокувамо пасуљ на сто степени, тиме не угрожавамо протеин у исхрани. То зна и Новак и он уноси више протеина него са рибом и месом. Када је реч о Новаковој исхрани, она је сасвим ОК, јер он уноси довољно протеина, соли, витамина, минерала, комплетних нутријената који су му потребни и то на здрав начин - рекла је Љубица.

Додаје да Ђоковић једе воће, поврће, семенке, орашасте плодове и махунарке, као и киноу и пиринач. "Све кувам поштујући намирнице, на нижим температурама, како би сачувала хранљивост и боју, а најважнији састојак у свему што кувам је наравно љубав", искрена је Љубица, додајући да најбољи светки тенисер не једе храну животињског порекла, али да и даље ужива у традиционалним јелима у веганској верзији.

- То су балкански специјалитети, попут сарме са киселим купусом и ћевапа, али их за Новака спремамо на вегански начин. Нису му то омиљена јела, већ су му блиска, па му их понекад припремамо како бисмо га подсетили на традиционалне укусе - навела је једном приликом Комленић.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".