Фото: АТА имагес

 

Јелена и Новак Ђоковић имају двоје деце, Тару и Стефана, а супруга најбољег тенисера не износи често детаље о њиховом приватном животу, али кроз своју фондацију труди се да што више помогне родитељима у васпитњу својих најмилијих.

Како назив прве регионалне конференције "Новак Ђоковић фондације", носи назив "Родитељске перспективе: Осећања и јасне границе", Јелена је за медије открила како изнова показивати љубав детету, а уједно бити строг.

Фото: Профимедиа

 

Јелена: "Идемо из једног екстрема у други"

- То је сјајно питање, као родитељ се често питам како да будем и довољно јасна нашој деци, и довољно ауторитативна да задржим одређене границе које не могу да пређу. Често ми је то тешко уколико нисам емотивно регулисана и уколико ме осећања преплаве. То је разлог због чега многи родитељи реагују превише попустљиво или строго, деца немају баланс и константност од стране родитеља. Идемо из једног екстрема у други. Њима треба нормално окружење да би могли да се развијају - рекла је Јелена на почетку, те се осврнула на коришћење мобилних телефона код деце.

Не враћа се у прошлост

- Нећемо се више враћати уназад на то како смо ми одрастали, деца нажалост јесу изложена екранима и последице јесу многоструке. Истраживања кажу да деца имају поремећај пажње, друштвене мреже су направљене тако да стварају зависничко понашање. У јако кратком периоду погледају доста садржаја, њихов мозак је трениран да мења много информација и не можемо да видимо децу која успевају да задрже пажњу у разговору и школама, а да не причам о другим проблемима. Надам се да ћемо наћи боље решење - објаснила је Јелена, која се такође са тим бори.

- Успешно се још увек борим, моја деца имају девет и шест година, за сада немају телефоне, нити таблете. У школама се на одређеним часовима таблети користе, али је то за сада у неким границама здравог разума - закључила је Новакова супруга.

Блиц