Dok Novak Đoković redom ruši svoje protivnike na ovogodišnjem US openu i grabi ka svojoj 24. Grend slem tituli, o njegovoj ishrani se i dalje bruji. Kada je Novak Đoković izbacio crveno meso, gluten i rafinisani šećer iz ishrane, prednosti i značaj ovakve ishrane potvrdila je i LJubica Komlenić, svetski majstor u kuhinji.

Ona već dugo sprema obroke za Novaka i njegovu porodicu, a više od 20 godina živi i radi u Italiji. Novak je LJubicu upoznao pre pre šest godina na turniru u Rimu, gde je rukodovila timom od 300 kuvara koji su pripremali hranu za učesnike i ugledne goste takmičenja. Đokovići su na njenoj uniformi videli ime i prezime, pa su je pitali da li je iz Srbije i tako je sve započelo.

- Novak je pre svega prijatelj i sve što sam uradila za njega je prijateljski. Upoznali smo se u Italiji. Moje ime i prezime je pisalo na jakni i tu su me prepoznali njegovi roditelji i on. Tako smo se spojili. Posle dva meseca smo počeli da sarađujemo. Nole je predivna osoba - rekla je LJubica, koja je danas u Italiji Mišelinova koordinatorka gde radi sa kuvarima sa Mišelinovom zvezdicom i sa vrhunskim poslastičarima tamošnje Akademije za poslastičare.

 

 

- Sa 19 godina sam otišla u Italiju sa jednim koferom u ruci i napravila sam karijeru. Sada sam jedina žena u svetu svetskih kulinarskih sudija sa maksimalnom licencom kategorije A i sudim nacionalnim timovima na svetskim takmičenjima gde ima 200 Mišelin šefova od jedne do tri zvezdice koje obučavam u tehnici kulinarstva u kojoj sam specijalizovana. To kažem jer već 12 godina kuvamo i sa ultrazvukom, odnosno tehnikom ultrazvuka - ispričala je LJubica gostujući u emisiji "Kec na jedanaest" na K1 televiziji.

Svi znaju da je Novak iz ishrane izbacio gluten, ali LJubica savetuje da niko to ne radi na svoju ruku i da o ovoj temi treba mnogo više da se priča. Ističe da su sastav hrane i temperatura pripreme najvažnije stavke, zbog pravilnog unosa proteina, soli i minerala.

- Nije zdravo jesti bez glutena, ako nemate problem, zato što testo bez glutena sadrži skrob i bilo koja priprema bez glutena, ako neko ne zna ili nije školovan, nije preporučljiva. Ako pečemo meso na 200 stepeni, kako bi se napravila dobra hrskavica i ona masnoća izgori sva, pretvori se u negativan holesterol i nestaju proteini - rekla je LJubica i dodala:

 

 

- Riba se isto tako ponaša. Međutim, ako prokuvamo pasulj na sto stepeni, time ne ugrožavamo protein u ishrani. To zna i Novak i on unosi više proteina nego sa ribom i mesom. Kada je reč o Novakovoj ishrani, ona je sasvim OK, jer on unosi dovoljno proteina, soli, vitamina, minerala, kompletnih nutrijenata koji su mu potrebni i to na zdrav način - rekla je LJubica.

Dodaje da Đoković jede voće, povrće, semenke, orašaste plodove i mahunarke, kao i kinou i pirinač. "Sve kuvam poštujući namirnice, na nižim temperaturama, kako bi sačuvala hranljivost i boju, a najvažniji sastojak u svemu što kuvam je naravno ljubav", iskrena je LJubica, dodajući da najbolji svetki teniser ne jede hranu životinjskog porekla, ali da i dalje uživa u tradicionalnim jelima u veganskoj verziji.

- To su balkanski specijaliteti, poput sarme sa kiselim kupusom i ćevapa, ali ih za Novaka spremamo na veganski način. Nisu mu to omiljena jela, već su mu bliska, pa mu ih ponekad pripremamo kako bismo ga podsetili na tradicionalne ukuse - navela je jednom prilikom Komlenić.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".