На рачунима за струју у Србији се свакако може уштедети али само под условом да домаћинства електричну енергију користе ноћу, када је она јефтинија. Наиме, када се струја троши ноћу њена цена је чак три до четири пута нижа од оне која је важећа у дневној тарифи. Колико је уштеда значајна највише се може видети по употреби бојлера, који је један од највећих потрошача електричне енергије међу кућним уређајима. Када се вода у бојлеру загрева само ноћу месечни цех који ће домаћинство за то платити биће око 500 динара.

Ако се вода загрева током дана, тај износ ће бити око три пута већи него што је то ако се бојлер укључује само ноћу. Такође, и све друге уређаје који су велики потрошачи струје, попут машине за веш или машине за прање посуђа, пожељно је користити ноћу јер ће се тако постићи значајна уштеда. Уштеда се постиже и ако се ноћу кува, нарочито када је реч о јелима која захтевају дужу припрему.

СТРЕЛИЦА ПОКАЗУЈЕ ТАРИФУ

Домаћинства која имају једнотарифна бројила немају могућност коришћења јефтиније тарифе, док код двотарифних могу и постоји начин на контролном бројилу како могу видети кад је струја јефтина.

На двотарифним бројилима се, о којој тарифи је реч, може сазнати увидом у положај стрелице или бројчане ознаке. У случају да је окренута на горе, тада се је цена струје већа, а ако је окренута на доле, онда је тарифа јефтинија. Код бројила на којима су ознаке у бројевима, јединица означава скупљу, а двојка јефтинију тарифу.

Оно о чему посебно треба водити рачуна је то да ноћна јефтинија тарифа не почиње у исто време за све потрошаче. Другим речима, када је реч о ноћној тарифи, Србија је подељена у три зоне. То су Војводина, Београд и централна Србија. Они који живе на територији Војводине на јефтиније киловате могу да рачунају сваке ноћи од 23 сата до 7 ујутро. Када је реч о Београду тај термин је од поноћи до осам ујутро. У централној Србији јефтинију тарифу потрошачи користе од 22 сата до 6 ујутро. Оно што је важно запамтити је то да се јефтиније тарифе могу искористити само ноћу и у прописаним терминима за тај део земље. Преко дана на јефтинију потрошњу, па тако ни викендом, не може се рачунати.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: