Кетрин Опенхајмер је променила неколико факултета и неколико супруга, у младости је имала комунистичке ставове, Опенхајмеру је била главни ослонац током пројекта "Manhattan", с својом децом се лоше слагала, а смрт ју је затекла на пловидби око света.

Гледаоци и критика одушевљени су филмом „Oppenheimer” прослављеног редитеља Кристофера Нолана који говори о животу и раду славног физичара Роберта Опенхајмера, „оца атомске бомбе” и научног водитеља пројекта "Manhattan", који се остатак живота борио с моралним проблемима свог открића.

Филм се бави и сложеним приватним физичаревим животом, нормално и браком с Кетрин Кити Опенхајмер, која је такође имала своје демоне. Филм приказује њезну политичку прошлост, алкохолизам, али и подршку коју је пружила свом четвртом супругу, упркос томе што ју је често занемаривао.

 

 

Кити се родила као Кетрин Пуенинг 1910. године у Немачкој, а с родитељима се преселила у Америку кад је имала две године. Одрасла је у Питсбургу, а као ћерка инжењера, који је наводно био у роду с немачком владарском лозом, провела је привилеговано детињство у богатом предграђу. Променила је неколико факултета, па је осим у Питсбургу, студирала и у Минхену, на паришкој Сорбони, у Греноблеу, а након дуже паузе и на Универзитету у Пенсилванији, где је завршила трогодишњи програм из ботанике.

У младим данима је одустала од студирања како би се 1932. удала за Френка Рамсејера, али тај брак није потрајао. После је на некој забави упознала младог комунисту Џоа Далета, заљубили су се и 1934. отишли да живе у Француску. Он се придружио комунистима који су се борили у Шпанском грађанском рату против Франкових снага па је погинуо у акцији три године након венчања.

 

 

Кити се вратила у Сједињене Америчке државе и тада уписала споменуте преддипломске студије ботанике који је завршила 1939. године.

С Опенхајмером, који је често мењао партнерке, упознала се те исте године на баштенској забави у Пасадени. Управо је требала да почне дипломске студије на УЦЛА-и, а осим тога, била је свеже удата, за британског лекара Ричарда Харисона. Очигледно је с Опенхајмером јако кликнула, јер се брзински развела од Харисона и убрзо склопила свој четврти брак, 1. јануару 1940. године.

 

 

С новим и, показаће се, најважнијим супругом, ускоро се преселила у Лос Аламос у Новом Мексику где се одвијао пројекат "Manhattan". Кратко време је радила у лабораторији, а будући да није могла да ради као ботаничарка, посветила се организовању друштвеног живота и забава у заједници у Лос Аламосу. Супругу је била главни ослонац, упркос томе што ју је занемаривао и што је тамо била врло усамљена, а он јој је откривао с чиме се све сусреће радећи на пројекту.

Пар је имао двоје деце, Питера и Кетрин. Након ћеркиног рођења Кити је постала депресивна, чему је допринео и изолован живот у Лос Аламосу. На неко време се вратила родитељима, а почела је и пуно да пије. Када је Опенхајмер био под истрагом због наводних комунистичких ставова и њена је комунистичка прошлост искрсла на саслушањима. Али, обоје су успели да докажу своју оданост Сједињеним Америчким Државама пред Комисијом за атомску енергију. Породица се касније преселила у Принстон у Њу Џерсију. У новом дому је имала башту, па јој је оживело и занимање за ботанику.

Ту је Опенхајмер у 62. години умро након борбе с раком грла. Било је то 1967. године, а Кити је расула његов пепео на Девичанским острвима где су имали кућу. Није дуго остала невенчана – удала се још једном, за дугогодишњег пријатеља и сарадника на пројекту "Manhattan", Роберта Сербера.

Кити није мировала, па је организовала и пловидбу око света, али није је реализовала. Била је капетан јахте "Moonraker" којом је с посадом опловила Карибе, али када су се требали да се упуте према Јапану, Кити су снашли тешки здравствени проблеми. Примљена је у болницу у Панами, где је и умрла од емболије, пет година након Опенхајмера, такође у доби од 62 године.

Син Питер тада је имао 31 годину. Као дете је био анксиозан и није имао добар однос с мајком, па му је нешто попут сурогат мајке постала очева секретарица Верна Хобсон. Питеру није ишло добро у школи, није имао оцене потребне за упис на факултет. Постао је столар, а након очеве смрти отишао је да живи на његовом ранчу у Новом Мексику где и данас живи. Отац је троје деце.

 

 

Три године млађа ћерка, звана Тони, у детињству је оболела од ђечје парализе, породица је највише због тога и одлазила на Девичанска острва, јер је топлина помагала њеном стању. Као тинејџерка имала је много несугласица с мајком, углавном због Китине зависности од алкохола. Две године након очеве смрти изгубила је посао преводиоца у Уједињеним народима. Тешко се носила са свим животним недаћама па је 1977. починила самоубиство.

(Стил Курир)

БОНУС ВИДЕО:

BEST OFF: Специјално издање емисије "Са звездама на ти"

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".