И док критичари пишу хвалоспеве о генијалном сценарију и режији Оскаровца, мало је познато да је управо Роберт Опенхајмер био тема интересовања домаће кинематографије и то 1970. године.

Занимљиво је да је телевизија Београд још пре пола века снимила своју верзију филма о контроверзном физичару Роберту Опенхајмеру под називом "Случај Опенхајмер". Драма је настала у режији Арсенија Јовановића и сценарију немачког писца Рајнарда Кипхарда.

Синопсис филма "Случај Опенхајмер"

Радња филма прати америчког физичара Роберта Опенхајмера, који је за време Другог светског рата био на челу истраживачког рада за производњу атомске бомбе, те са правом носи епитет њеног творца, односнао оца.

Међутим, конторверзни научник са тог положаја смењен је 1953. године због неслагања са Америчком атомском комисијом у погледу израде хидрогенске бомбе. Истрага која се против њега водила у злогласно време антикомунистичке хистерије и "лова на вештице" за време владавине сенатора Мекартија, сведочанство је о великој моралној и психолошкој дилеми у којој су се налазили научници те епохе.

Глумачка подела

Роберта Опенхајмера глуми прослављени домаћи глумац Бранко Плеша, који је на драматичан начин, као и његов млађи колега Килијан Марфи, изнео све моралне дилеме које је имао физичар.

Петар Банићевић је глумио тужиоца ког је маестрално изнео Џејсон Кларк у новом Нолановом филму, док су парњаци са истом улогом између осталог били и Предраг Тасовац и Тони Голдвин, Стојан Дечермић и Кејси Афлек, Марко Тодоровић и Бени Сафди, Раде Марковић и Дејвид Крумхолц, пише Данас.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

Поред саме теме која је модерна за то време, другачији приступ целој доноси и крајње прогресивна и узбудљива музика Радомира Михајловића Точка.

Подсећамо, филм "Опенхајмер" Кристофера Нолана, од четвртка је на редовном репертоару биоскопа широм Србије. Влада велико интересовање међу домаћом публиком, те је остварење током премијерног викенда зарадило невероватних 19 милиона динара.

БОНУС ВИДЕО: