Током невремена било је проблема и на високом напону, испадали су и велики далеководи, али су у ЕМС-у су то брзо премостили. Невреме је највише штете нанео нисконапонској мрежи, пало је велики број бандера и жица које доводе струју до кућа и других објеката.

Горан Радовановић, руководилац Сектора одржавања у Електродистрибуцији Србије наводи за РТС да су екипе ЕПС-а непрекидно на терену, те да интензивно раде на санацији штете.

- Успели смо да све главне правце оспособимо и сва већа оштећења на нашој инфраструктури да санирамо. Практично од среде навече, кад је била прва ударна олуја, а после тога смо имали још две, дошло је до разарајућег дејства по нашу инфраструктуру, где су негде у појединим подручјима страдали буквално читави водови и објекти уништени. Малтене смо морали поновно да изграђујемо те линије - каже Радовановић.

Очекује да ће у току дана доћи до нормализације снабдевања електричном енергијом на дистрибутивним мрежама.

- Очекујем да ћемо данас да успоставимо нормализацију напајања над свим подручјима. Велика је територија захваћена, малтене цела Србија је била погођена, али смо доста тога успели, и приводимо посао крају - наводи Радовановић.

Указује да је најтежа ситуација на подручју Бачке Паланке и ободима Новог Сада.

- Тренутно је на ободима Новог Сада најгора ситуација, да тако кажем, али успећемо данас и то да санирамо и да оспособимо, да вратимо систем - каже Радовановић.

Према његовим речима услед јаког невремена на многим местима дошло је до кварова и кидања проводника надземне електроенергетске мреже, те да је могуће да проводници који се налазе на земљи, растињу или објектима буду још увек под напоном и опасни по живот.

Из тих разлога апелује на грађане да буду опрезни и да уколико примете такву или другу сличну ситуацију, без одлагања пријаве исту или најближој дистрибуцији или органима реда.

- Ми смо ових дана апеловали, а и увек апелујемо, значи када се наиђе на попадале проводнике, прво треба избегавати, а ни у ком случају их додиривати, јер увек постоји могућност да су под напоном. Значи морају да се чувају од тога и одмах да пријаве или најближе дистрибуцији или органима реда, да се то некако заштити, да не би дошло до несрећи -наводи Радовановић.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".