Tokom nevremena bilo je problema i na visokom naponu, ispadali su i veliki dalekovodi, ali su u EMS-u su to brzo premostili. Nevreme je najviše štete naneo niskonaponskoj mreži, palo je veliki broj bandera i žica koje dovode struju do kuća i drugih objekata.

Goran Radovanović, rukovodilac Sektora održavanja u Elektrodistribuciji Srbije navodi za RTS da su ekipe EPS-a neprekidno na terenu, te da intenzivno rade na sanaciji štete.

- Uspeli smo da sve glavne pravce osposobimo i sva veća oštećenja na našoj infrastrukturi da saniramo. Praktično od srede naveče, kad je bila prva udarna oluja, a posle toga smo imali još dve, došlo je do razarajućeg dejstva po našu infrastrukturu, gde su negde u pojedinim područjima stradali bukvalno čitavi vodovi i objekti uništeni. Maltene smo morali ponovno da izgrađujemo te linije - kaže Radovanović.

Očekuje da će u toku dana doći do normalizacije snabdevanja električnom energijom na distributivnim mrežama.

- Očekujem da ćemo danas da uspostavimo normalizaciju napajanja nad svim područjima. Velika je teritorija zahvaćena, maltene cela Srbija je bila pogođena, ali smo dosta toga uspeli, i privodimo posao kraju - navodi Radovanović.

Ukazuje da je najteža situacija na području Bačke Palanke i obodima Novog Sada.

- Trenutno je na obodima Novog Sada najgora situacija, da tako kažem, ali uspećemo danas i to da saniramo i da osposobimo, da vratimo sistem - kaže Radovanović.

Prema njegovim rečima usled jakog nevremena na mnogim mestima došlo je do kvarova i kidanja provodnika nadzemne elektroenergetske mreže, te da je moguće da provodnici koji se nalaze na zemlji, rastinju ili objektima budu još uvek pod naponom i opasni po život.

Iz tih razloga apeluje na građane da budu oprezni i da ukoliko primete takvu ili drugu sličnu situaciju, bez odlaganja prijave istu ili najbližoj distribuciji ili organima reda.

- Mi smo ovih dana apelovali, a i uvek apelujemo, znači kada se naiđe na popadale provodnike, prvo treba izbegavati, a ni u kom slučaju ih dodirivati, jer uvek postoji mogućnost da su pod naponom. Znači moraju da se čuvaju od toga i odmah da prijave ili najbliže distribuciji ili organima reda, da se to nekako zaštiti, da ne bi došlo do nesreći -navodi Radovanović.

(RTS)

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".