На паркиране аутомобиле су им падале гране, дрвећа и многима су оштећене шофершајбне и лимарија, некима и цели аутомобили. Сада је кључно питање колику штету покрива основно осигурање, а шта покрива каско, делимично каско осигурање и основно осигурање од аутоодговорности.

Милики са Звездаре возило је било паркирано на паркингу испред стамбене зграде где је једно дрво синоћ и "попустило". Шовершајбна се распрсла у хиљаду делова, а значајно је оштећена и лимарија, и са предње и са бочне стране, аутомобила. Штета је велика имајући у виду да је аутомобил новије генерације и да само шофершајбна кошта око 130.000 динара!

Наша суграђанка је одмах позвала полицију која је изашла на лице места и обавила увиђај, али је остало питање како ће, од кога и на који начин, моћи да буде надокнађена причињена штета.

Каско осигурање покрива 100 одсто штете
Најмање разлога за бригу имају возачи који имају каско осигурање. Они, у том случају, одштету добијају директно од осигуравајућих кућа. Они иначе, годишње своје осигурање, плаћају у износу од 350 до око 450 евра у зависности од осигуравајуће куће и врсте уговора, и они су у случајевима штете од природних непогода 100 одсто осигурани.

Каско осигурање, наиме, покрива цеокупну штету, а оштећеног грађанина исплаћује и обештећује приватно осигурање са којим и има уговор.

Фото: Новости

 

Штета, дакле, на аутомобилима услед временских непогода може се наплатити у приватним осигуравајућим кућама уколико имате њихову полису осигурања, али је важно да поред обавезног осигурања поседујете и полису каско осигурања.

- У случају пада дрвета на одређено возило, власник возила има право на надокнаду штете од осигуравача само уколико има закључено комбиновано, односно каско осигурање моторних возила - поручили су из једне осигуравајуће куће.

Каско полиса покрива штету насталу услед саобраћајне незгоде, пада дрвећа, делова фасада и других предмета, елементарних непогода, пожара, поплава и, ако је полисом уговорено, крађе.

Шта покрива делимично каско осигурање

Многе осигуравајуће куће имају делимично каско осигурање. На овај начин можете се осигурати од лома и оштећења стандардно уграђених стакала на моторним возилима, које је једно од најчешћих оштећења. Делимично каско осигурање не покрива оштећења стакала на огледалима и светлосно сигналним уређајима.

Осигурање од аутоодговорности представља врсту обавезног осигурања којом се власник, овлашћени корисник, сувласник и други ималац моторног возила осигурава од одговорности за штету коју, употребом моторног возила, причини трећим лицима.

Међутим, већина Београђана ипак нема ни каско ни делимиично каско осигурање. Имају плису осигурања од аутоодговорности, односно основно обевезно осигурање и оно не укључује штете навозилу, које покрива каско осигурање.

И "Зеленило Београд" може да надокнади штету уколико је "њихово" дрво пало на аутомобил
- Ако возило није каско осигурано, власник може да потражује обештећење од власника непокретности на којој се стабло налазило, уколико је власник физичко лице. У случају да је површина јавна, односно државна, штету може да исплати орган општинске управе надлежан за комуналне услуге, односно ЈКП „Зеленило Београд” - закључили су из овог осигурања.

"Зеленило" је, иначе, дужно да надокнади штету али под условом да је дрво пало на површини која је у њиховој надлежности и у систему Програма одржавања ЈКП “Зеленило-Београд”.

Да би то право остварили, оштећени треба да поднесу писани Захтев за накнаду штете Комисији за накнаду штете ЈКП „Зеленило-Београд“.

- Ако дође до пада дрвета или грана због јаких удара ветра, и том приликом дође до оштећења аутомобила, потребно је одмах позвати дежурну службу "Зеленила" .

Процедура је следећа:

Оштећени, уз Захтев за накнаду штете прилаже Комисији записник са подручја о причињеној материјалној штети, полицијски извештај и лекарску документацију, уколико је у питању телесна повреда.
Овакав захтев се прослеђује осигуравајућој кући на даље поступање – кажу у “Зеленилу”.
Ако је дрво пало на аутомобил на делу који не одржава "Зеленило", Београђанима не преостаје ништа друго него да поднесу тужбу против власника непокретности на којем се стабло налазило.

(Блиц)