Они су, користећи своје законско право, односно рок од 30 дана од од како је дечаковој мајци забрањено располагање имовином, односно њена продаја, поднели тужбу тражећи да им се исплати нешто више од 300.000 евра.

- Породица једне од жртава из ОШ "Владислав Рибникар", преко свог пуномоћника, поднела је приватну тужбу против мајке К. К, у којој траже одштету за смрт блиске особе - кажу, за "Новости", из Вишег суда. - Реч је о најближим сродницима, односно мајци, оцу, брату и сестри жртве, који траже накнаду штете због претрпљеног душевног бола, патње и страха.

Иначе, реч је о породици која је прва предала предлог Вишем суду да се мајци дечака привремено забрани располагање имовином, па су тако, они морали први да испоштују законски рок и за подношење тужбе, иначе претходно донета мера више не би била на снази.

Фото: Д. Миловановић

 

- Петнаестак дана након прве мере, у Суд је стигао готово идентичан захтев још 27 чланова породица осталих жртава. Сви који су тада поднели предлоге, такође имају рок од 30 дана да сада покрену приватну тужбу, а то се може очекивати ускоро. Након тога, Суд ће одлучивати о тужби и тек по окончању поступка биће донета одлука да ли се у потпуности прихвата тужбени захтев или делимично, а он може бити и одбијен - наводе из Суда.

Прихваћеним предлогом, Костиној мајци је забрањено да отуђи, односно прода стан и гаражу у Београду. Након предлога осталих 27 оштећених, Суд је донео и другу меру, којом јој је забрањено да отуђи станове у Београду, Нишу и Параћину, више од 100 ари земљишта које поседује, као и аутомобил. Такође, дат је и налог да се блокирају њена средства на рачунима у банкама, али до одређене висине, у зависности од накнаде која буде одређена у тужби.

- Треба појаснити да мајци К. К. није одузета имовина - објашњавају из Суда. - Дакле, она може и даље да користи стан, али не сме да га прода или стави под хипотеку. Такође, није јој одузет ни аутомобил, и даље може слободно да га вози.

Породице страдалих у "Рибникару" су све до доношења судских мера страховале да дечакова мајка има намеру да прода имовину или је препише на друга лица и тако избегне плаћање накнаде оштећенима.

Против мајке дечака се, иначе, не води кривични поступак, а како је раније саопштило тужилаштво, против ње је за сада само покренута предистрага, како би се утврдило да ли је, евентуално, учинила кривично дело запуштање и злостава детета.

БОНУС ВИДЕО: