Oni su, koristeći svoje zakonsko pravo, odnosno rok od 30 dana od od kako je dečakovoj majci zabranjeno raspolaganje imovinom, odnosno njena prodaja, podneli tužbu tražeći da im se isplati nešto više od 300.000 evra.

- Porodica jedne od žrtava iz OŠ "Vladislav Ribnikar", preko svog punomoćnika, podnela je privatnu tužbu protiv majke K. K, u kojoj traže odštetu za smrt bliske osobe - kažu, za "Novosti", iz Višeg suda. - Reč je o najbližim srodnicima, odnosno majci, ocu, bratu i sestri žrtve, koji traže naknadu štete zbog pretrpljenog duševnog bola, patnje i straha.

Inače, reč je o porodici koja je prva predala predlog Višem sudu da se majci dečaka privremeno zabrani raspolaganje imovinom, pa su tako, oni morali prvi da ispoštuju zakonski rok i za podnošenje tužbe, inače prethodno doneta mera više ne bi bila na snazi.

Foto: D. Milovanović

 

- Petnaestak dana nakon prve mere, u Sud je stigao gotovo identičan zahtev još 27 članova porodica ostalih žrtava. Svi koji su tada podneli predloge, takođe imaju rok od 30 dana da sada pokrenu privatnu tužbu, a to se može očekivati uskoro. Nakon toga, Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju postupka biće doneta odluka da li se u potpunosti prihvata tužbeni zahtev ili delimično, a on može biti i odbijen - navode iz Suda.

Prihvaćenim predlogom, Kostinoj majci je zabranjeno da otuđi, odnosno proda stan i garažu u Beogradu. Nakon predloga ostalih 27 oštećenih, Sud je doneo i drugu meru, kojom joj je zabranjeno da otuđi stanove u Beogradu, Nišu i Paraćinu, više od 100 ari zemljišta koje poseduje, kao i automobil. Takođe, dat je i nalog da se blokiraju njena sredstva na računima u bankama, ali do određene visine, u zavisnosti od naknade koja bude određena u tužbi.

- Treba pojasniti da majci K. K. nije oduzeta imovina - objašnjavaju iz Suda. - Dakle, ona može i dalje da koristi stan, ali ne sme da ga proda ili stavi pod hipoteku. Takođe, nije joj oduzet ni automobil, i dalje može slobodno da ga vozi.

Porodice stradalih u "Ribnikaru" su sve do donošenja sudskih mera strahovale da dečakova majka ima nameru da proda imovinu ili je prepiše na druga lica i tako izbegne plaćanje naknade oštećenima.

Protiv majke dečaka se, inače, ne vodi krivični postupak, a kako je ranije saopštilo tužilaštvo, protiv nje je za sada samo pokrenuta predistraga, kako bi se utvrdilo da li je, eventualno, učinila krivično delo zapuštanje i zlostava deteta.

BONUS VIDEO: