Постаје примамљиво отворити прозоре да уђе свеж ваздух, али да ли то треба да урадимо?

Амин Ал-Хабаибех, професор на Универзитету Нотингем Трент, рекао је за Индепендент да врућина углавном долази од сунчевог зрачења и топлог ваздуха. Важно је избећи ефекат стаклене баште јер то повећава температуру у кући. Дакле, ако имате затворену лођу, балкон или зимску башту, важно је да прозори буду отворени током дана и идеално је изоловати тај простор од остатка куће.

Фото: Профимедиа

 

 

Укратко, Ал-Хабаибех каже да одговор на питање да ли треба да држимо прозоре отворене зависи од типа куц́е и спољне температуре.

- Отворите прозоре када температура у кући постане виша него напољу. У супротном, држите их затворене, напомиње он.

Психолог Линдзи Браунинг се слаже да је боље држати прозоре затворене.

Фото: Профимедиа

 

 

- Не желите да спољни ваздух улази у дом и загрева га. Али када сунце зађе, спољашњи ваздух ће почети да се хлади. У овом тренутку, одлична је идеја да отворите прозоре како бисте пустили поветарац у спаваћу собу, помози јој да се охлади и обезбеди неопходну циркулацију ваздуха.

Заштитите собе окренуте сунцу од врућине спуштањем ролетни и навлачењем завеса током дана. Такође се препоручује да прозори буду затворени ако имате клима уређај како би хладнији ваздух могао да циркулише, преноси Индеx.хр, а преноси Крстарица.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".