Откако је почело лепо време и дошло лето, туристи увелико планирају своје одморе и летовања. Неки ће путовати у неку суседну земљу, док ће се други опуштати на далеким и егзотичним дестинацијама. Са доласком лета и почетком туристичке сезоне, већ се говори о нападима ајкула и опасностима које поједини предели крију. До сада је у јуну било неколико блиских сусрета ајкула и људи, а неки од њих су се завршили трагично.

Погледајте где су све ајкуле виђене до сада и у каквим су се ситуацијама нашли како локални мештани, тако и туристи. 

Египат

Египат је затворио своје плаже на неколико дана након бруталног напада ајкуле почетком јуна, у којем је убијен младић (23) из Русије. Власти су зауставиле роњење, пливање и спортове на води након што је Владимира Попова усмртила тиграста ајкула у летовалишту Хургада у Египту.

Инцидент се догодио на плажи једног хотела, преносе руски медији, који наводе да је жртва њихов држављанин. Узнемирујући снимак напада објављен је на друштвеним мрежама. Сведоци кажу да су спасиоци покушали да спасу Попова, али када су стигли до воде, ајкула га је већ ухватила.

Руски медији пишу да је жена, наводно девојка страдалог Попова, успела да отплива и побегне. На снимцима се види како плаче на плажи док су пролазници покушавали да је утеше након језиве сцене. Како преносе светски медији, ајкула је потом извучена из воде и усмрћена.

Грчка

Један снимак који кужи друштвеним мрежама показује да увек треба бити на опрезу. Како се да видети у једној објави са ТикТока, ајкула је снимљена код једног од најлепших грчких острва, које туристи обожавају. На око три километра од обала Закинтоса, ова морска неман је ухваћена камером. Док су је са брода снимали, она је мирно пливала при површини.

Снимак је наводно настао пре неколико дана и изазвао је велику пажњу и међу страним и међу српским туристима јер многи за своју летњу дестинацију често бирају баш Закинтос. И док се код многих јавио страх, поједини ипак подсећају да она није много близу обале и да нема превише разлога за бригу.

Хрватска

Из Института 'Плави свијет' су се 21. јуна захвалили грађанима на бризи за ајкулу модруљу која се појавила. Бројни узнемирени грађани звали су их због снимка на којој се види како човек уз обалу Сунчане увале на Лошињу вуче ајкулу завезану конопцем за реп. Реч је о спасавању ајкуле која се у више наврата насукала на плажу, упркос покушајима да се врати у море. Особа на снимку је чамцем одвукла ајкулу на отворено море према Суску где је пуштена.

"С обзиром на то да је ова врста ајкуле – модруља, законом заштићена врста захваљујемо свима који су исказали забринутост, па су нам се јавили! Модруља је не представља опасност за купаче", наведено је у саопштењу, преноси Јутарњи лист. Човек који је спасио ајкулу, Роби Маршанић, рекао је како су се људи узнемирили кад су видели морског пса, па је морао врло брзо да реагује. "Неки су били незадовољни што сам га везао конопцем за реп и вукао, али нисам имао другог решења. Најпре сам га склонио од људи, а онда сам га одвео даље и пустио. Одмах је отпливао у дубину", рекао је Маршанић.

Јужна Африка

Невероватан снимак из ових предела приказује велику белу ајкулу од три метра како показује зубе на мање од два метра од камере. Још једна застрашујућа фотографија приказује велику белу ајкулу која долази право до кавеза у којем људи роне у 10 метара дубокој води, поред плаже Клеин Брак у Јужној Африци.

Видеограф Марк Грахам из Престона у Енглеској, снимио је фотографије и видео велике беле ајкуле у Клеин Браку, Мосел Баи у Јужној Африци. Марк је снимио овај садржај користећи ГоПро док је био у кавезу, као и са чамца. Марк је водио обилазак са великим белим ајкулама 30 минута од луке Мосел Баи, који је трајао око четири сата. Док је био тамо, Марк је наишао на четири велике беле ајкуле које су кружиле око бродића и прилазиле људима у кавезу, радознале због тог сусрета.

Шпанија

Ајкула је примећена у шпанској луци средином јуна, што је мање од недељу дана након што је још једна морска неман изазвала панику на плажи Коста Бланке. Ајкула је виђена са пристаништа на острву Аруса у галицијској провинцији Понтеведра, где се налазе спектакуларне беле пешчане плаже и мале увале које су популарне међу туристима и локалним становништвом.

Овог пута виђена је плава ајкула, која ретко уједе људе, али је у прошлости била умешана у поједине фаталне нападе. На снимку се види како се пераја ајкуле појављује изнад водене линије док се приближавала рибарском чамцу.

Паника на плажи

На друштвеним мрежама се почетком јуна појавио снимак који приказује драматичан тренутак када купачи покушавају да побегну на сигурно кроз воду до струка док се ајкула приближава обали на плажи Коста Бланке у Шпанији. Спасиоци су дували у звиждаљке како би упозорили мештане и туристе на морску неман и позвали их да што пре изађу из мора. За једну жену се наводи да је доживела напад панике након што је схватила да је ајкула поред ње.

Први извештаји су указивали да је то тинторера или плава ајкула дуга око два метра. Локална полиција била је међу хитним службама које су је безуспешно тражиле, а претпоставља се да је отпливала назад у море.

Бахами

Одмор америчке туристкиње на Бахамима средином јуна претворио се у ноћну мору када је изгубила ногу након што ју је дивљачки напала ајкула. Хајди Ернст (73), пензионисани физиотерапеут из Маршалтауна, нападнута је само месец дана након што је завршила своје 500. роњење. Ова жена је била на ронилачком месту познатом као "раскрсница ајкула" у близини плаже Таино. Хајди је била на мердевинама и пењала се у чамац када ју је ајкула напала.

Рекла је да је видела предатора у води, али да је из неког разлога побегао. Хајди је рекла да чим се вратила на чамац да је знала да јој нога не може бити спасена. "Крви је било свуда", рекла је за Газет из болничког кревета у Мајамију. "Умирала сам. Крварила сам насмрт. Плашила сам се да ћу умрети и имала сам јаке болове", рекла је она.

Затим је авионом пребачена у центар за трауматологију у Мајамију, где су лекари били приморани да јој ампутирају ногу због обима повреде и високог ризика од инфекције. Упркос искушењу, рекла је да не криви ајкулу за губитак ноге од потколенице надоле.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".